Followers

28 February 2010

farewell SPVEA VCC


I am no longer working at SPVEA, VCC.. 25th feb 2010 is my last day. I've been working here since the past 10 months.. too much memories with them.. I am truly sad but I managed not to cry..kami mesti akan jumpe lg..yahoo!!

blackforest cheesecake, recommended for cheesecake lovers!

I wil never forget u guys!

sedap giler ayam+rojak+desert...(jadik baby pakai napkin)

sesi nak prank org tp x berani sb engineer tgah busy..huhu

kesudahan yg comot..hehehe!!

thanks korang! keep in touch ok..mcm biase, kat facebook ar..kalu nak beli kain kat kak fieyka jgn lupe bitau..huhu.kite windu nak mkan rojak kak haida pasni..no more makan2 on Friday ujung bulan..dgar farah ketawa kat canteen.heheh :p

I HATE GOODBYES
...whuaaaa!!!! 1 Mac akan jadi hari pelik..

24 February 2010

rezeki

Alhamdulillah.. perkataan yg sgt magic! I just want to share my experience berkaitan rezeki yg diberi oleh ALLAH MAHA ESA.. maafkan sy yg masih khilaf berkenaan hukum hakam juga dosa n pahala.. I'm not perfect but I know where I came from.. still survive kerana ALLAH masih memberi sy peluang utk bernafas..
(even kualiti udara tidak la bersih mane pun..sape yg buat?? --> manusia!)


I'm not the one yg akan kept complaining berkenaan perkara-perkara remeh.. for me, everything must be in order and we can find a way to fix it.. so word menyesal / regret tiada dlm kamus hidup sy.. when u have guts to do something / to make decision / to buy something, u must think wisely rite? Pilihan memg terbuka so tak salah kalu amik sikit masa utk berfikir, kaji ape benefit and loss bile buat sesuatu.. cari dan fahami konsep keperluan & kehendak.. biar org kate kite kedekut / berkira tp kite tau ape kebaikan pada diri kite. bahaya kalau hidup bertuankan nafsu.. takkan sampai ke mana pun..percaya lah rakan2 ku.. (smile!)


Hari isnin, duit dalam purse tinggal bape RM.. bile buat kire2, lepas la utk breakfast n nak beli keropok lekor kat pasar mlm ptg nnt..hehe.. kat pasar mlm, bayar RM1 sekeping kertas & yg lebih korek syiling..hehehe.. xpe, kat umah ade sorok duit (untung sorok2 duit ni, sgt berguna dlm keadaan terdesak..) RM10 je.. tp x kisah pun asal ade duit gak.. org2 tua cakap, x elok biarkan purse kosong.. at least letak syiling or RM1 supaya rezeki x putus.. mlm tido dgn senang hati sb sy tahu sy bole survive hingga ptg selasa (usually sy jarang dinner).. sy x terfikir psal duit dlm ATM sb sy tak suka nak set dlm otak "duit ade lg, bole pegi mesin tekan-tekan.."


sampai je kat ofis ari selasa pagi, mcm biase mesti buat air dulu kat pantry sambil borak2 dgn kak siti.. then farah cakap, "eh gaji dah masuk la!!"... ALHAMDULILLAH.. ALLAH MAHA MEMBERI.. Sy terus cek online, eh betul la tp takmo percaya sb lom jumpe HR.. bile pi jmpe HR utk amik surat, sy dpt gud news lg! Company x jadi nak compensate.. so sy dpt gaji full..yeehhaaa!!!

22 February 2010

i-City, SA

before I left Shah Alam this week for a better future ahead (InsyaAllah), I get the chance to visit i-City again..hehehe..cantik woo...so bright & colourful!!


kenapa la AFIQ ni handsome sgt??




don't do this

PLEASE..sy sudah penat mahu membebel byak2 even kat sini sepatutnya sy berhak tulis ape sy suke or ape sy fikir dan mahu tulis.. anda (yes kamu yg sgt suke menyibuk hal sy) tak payah susah-susah nak stalker blog sy then bawak any issue to the public outside there..even to my mom or my family..sy blogging utk kepuasan diri sendiri..sb sy tak suka tulis diari..last time I had my own personal diary during form 2 (if I'm not mistaken).. tu pon da bakar sb malas nak simpan bnda2 lame..bukan sy ni x sentimental but I've got lots of things to keep rather than a diary..hahaha..birthday present dapat time standard 6 pon ade x bukak lg..haaaa..(memg sy suke bragging pasal hadiah birthday sb every year mesti dapat!!)

sy ade adik beradik dan adik beradik sy sgt rajin tengok blog sy ni..i know la..(name pon adik beradik kan)..so anda hentikan sikap susah payah anda utk memberi laporan kepada MAMA sy.. jgn risau, segala yg berlaku dlm hidup sy, sy akan anta verbal report kat MAMA.. everytime balik umah, i'll bring my dearest lappy (mestila dearest, AYAH yg bg) then i'll show every pitcha to my mom! MAMA n AYAH tau dgn siapa sy berkawan..time CNY pon, sy balik same2 dgn AFIQ.. name pon jalan sehala, dapat gak kurangkan bilangan kereta atas jalan ;) AFIQ anta sy smpai depan umah, siap masuk umah n tumpang solat asar n maghrib..

so PLEASE ok.. jgn bazirkan enzyme mulut anda utk perkara x hangat ini.. cari la kisah2 lain yg lebih menguntungkan utk dijaja~ i do appreciate ur concern.. segala post menunjukkan kehidupan sy n jika anda seorang manusia yg ada hati budi, sila doakan sy sentiasa gembira dlm hidup.. yes, sy n AFIQ ade planning nak move to another stage in our relationship but for now yg lebih penting is my sis wedding on this coming October.. sy tak suke la nak share tarikh dgn kek na..hehee.. so maybe after that la ye.. Insyaallah,,amin~

18 February 2010

17 February 2010

16 pax= RM640

it didn't sound good at all..hahahaha..juz to inform u guys that on 15th Feb 10, we r having some sort of outing wif my dearest menengah rendah frens at A'Famosa Water World & MIBC melaka (udin nak sgt main kat sini)!! wehooo,,so much fun!! kat sini jg, Rahman memperkenalkan isterinya, Balkish kepada khalayak umum..memetik kata Pjot, " isteri Rahman sempoi!"

back to the topic..ok..almost half of us or maybe more than that leave Sdary because we got better offer at boarding school, technic or anywhere else yg mbuatkan ramai terpisah antara satu sama lain.
.and yes, i should say THANK YOU to FB coz u let us being connected to each other again..hopefully it will last forever..


nassriq dpt join mandi je..mar ialah awek cikgu daus kite!

amik gmbar msti x ckup org..

3 missing persons; nassriq, amin, hasnul

its time for us to go home..

nama2 yg mugkin anda (mereka yg meninggalkan sdary pd form 4) tidak pernah dgr ialah amin+hasnul sb diorg msuk sdary time 2002..tp kite x kisah pon as long anda berdua tidak mendtgkan masalah pd kami..hehehe..welcome to the club! mana2 yg tkurang or terlebih harap dpt diperbaiki pd masa akn dtg..sila kosongkan calendar anda utk aktiviti pd buln June!

stay tuned people!!

11 February 2010

rubber ball

"Imagine life as a game in which you are juggling five balls in the air..
You name them - Work, Family, Health, Friends and Spirit and you're keeping all of these in the air

You will soon understand that WORK is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.

But the other four Balls - FAMILY, HEALTH, FRIENDS and SPIRIT - are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same..
You must understand that and strive for it."

WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS AND LEAVE ON TIME.

GIVE THE REQUIRED TIME TO YOUR FAMILY, FRIENDS & HAVE PROPER REST

30 second Speech by Bryan Dyson (CEO of Coca Cola)

10 February 2010

kunci pintu hati



" I still remember your smile..the way u look at me in your eyes.. the day when you are very happy carrying my cake at Komuter UKM... I hold your hand when you are very scared watching Legion.. I still remember you.."

AFIQ
9/2/10 23:25pm

p/s: terima kasih sayang...i love u!

09 February 2010

.gembira.

It was totally fun n I absolutely can't stop smiling on that day...ok2 memg sy tak bole jd planner kerana something will crash on it..pagi tu Arshad bole plak mintak tolog booking bilik kat Kolej Zaaba, UKM sb die nak amik motor..AFIQ yg kene bgun pagi n rushing ke Kolej Zaaba sb ari sabtu kan half day je..sorry awak..smpai je Bangi, tros isi perut dulu..double prosperity chicken memg panas n pedas! smpai ptg still rase full..
at the same time, sy tgah tggu miza anta strawberry cheesecake kat KTM UKM..should be 12 noon but miza kate die ade hal n lambat sket..bile jmpe miza (she' so nice), I noticed she looks familiar tp sb nak cepat, kami xdela borak sgt..


dlm keta, ringtone msg berbunyi: (ringkasan dialog)


miza: Ira dulu skolah rendah kat mane ea?



ira: (dlm hati; org seremban kan, so jwab skola yg kat seremban la..maklumla I ni byak sgt skola) kite skola SRI Abim seremban..nape?



miza:
owh..salah org kot..miza pindah seremban bru 4 tahun..before ni skola rendah kat ampang.


ira:
hah?ampang? eh, Ira pon pnah skola kat ampang, drjah 4 smpai 6.. skola taman nirwana..kelas 5 Berlian patu jatuh kelas 6 Intan (sb malas blaja Math)


miza:
haa betul la!!tu sb miza rase mcm pernah nmpak! Miza kelas 5 Mutiara then masok 6 Berlian.


Can u feel the excitement?! even Miza claimed she's a little bit shy dulu, I rase I pon pendiam gak time skola rendah..x reti nak havoc2 nih..(tolong la pcaye).. nearly 12 years tak dgar kabar then sb cake n bisnes online, bole jumpe! huhu.seronok dpt mkan air tgan kwan sendiri..pasni da tau mane nak order cakes or cupcakes! wehuuu~ time kak sabar kahwin! bole tjumpe Alyani (die dok sbelah sy time drjh 5)..xbole upload pic sb tuan punye camera x send lg ;p


We went to Alamanda and watched Legion sb kena tggu Arshad smpai utk bagi kunci bilik..sy tgok dgn semangat siap takut2 + geli2 tp AFIQ bole selambe dekk je (boy, sy amik nilai2 murni dlm cite tu).abis cite dlm kol 6 lebih, gi jumpe Arshad kat masjid UKM n sy sempat test drive AFIQ's car..(b4 ni xpnah dpt chances utk pegang stereng pon tau)haha..please awk..x pyah nk tukar body R3..da cantek da ni..huhu.. tibe2 rase nak dinner kat Shah Alam..so kami pon masuk Noodles Station, SACC..burpp..alhamdulillah~

special delivery from Seremban and rupenye she's my fren from primary school! keciknye dunia..heheh.. miza

wrapper amik farah punye..from Watson..


birthday boy! potong kek kat roof top parking Alamanda je..






but whatever it is, hajat di hati tercapai n berlaku perkara yg sy sendiri tak expect!

04 February 2010

black vs WHITE

title cam best je kan..ade yg gune colour ni for wedding, engagement, birthday party or whatever majlis sb senang nak mix n contrast giler..n colour black slalu dikaitkan dgn pkara x baik or bad luck (omputih kate)..

tp dlm berpasangan, ade yg suka couple die gelap cam Awang Hitam or cerah seputih salju..hehe..for me, honestly agak kureng dgn guy b'kulit cerah sb x nmpak masculine / macho / hot! kerana sy prefer lelaki berkulit sawo matang (AFIQ)..terserlah sifat lelaki mcm Pahlawan silam..hahaha mcm le aku pnah jmpe Pahlawan Melayu zaman Kesultanan Melayu Melaka..kuikui..

the most important part is sy x nmpak byak sgt perbezaan between us..kalu jalan same2 org kate memg sesuai sgt..xde la overshadow partner lg satu..org pon xdela ckap "eh nnt anak korang msti kaler taik cicak"..or
"dah xde org lain le si polan tu nak pilih..muka gelap cmtu pon die nak"..[whatever reasons yg ade, yakin dgn ape yg anda pilih..]

actually nak bitau mlm td pi dinner dgn AFIQ kat Village View, Bangi..recommended abis la sb sedap giler foods die.. n price pon ok sgt! memg x plan nak dinner, jeans da campak dlm baldi n da letak dynamo pun tp tetibe die kate "kalu awk nk dtg, dtg la..kite mkan same2..." ~dancing happily~

terlanjur ckap psal mkan, i would like to share important message here..jgn memain bab makanan ni..makanan akn jd darah daging kite..memg patut la dunia skrg agak kucar kacir..makanan haram ade di mana-mana hingga kite sbg umat Islam cepat tpegaruh..nauzubillah..

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :
Assalamualaikum,adakah premis restoran The Manhattan Fish Market.Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.
Tarikh Aduan :
14/04/2009 - 01:28:47
Jawapan :
Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih

Aduan :
Assalamu'alaikumSaya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffree untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com.my>>our business>>our lourels) tentang mengapa sijil dikeluarkan JAIP itu hanya mengesahkan minuman sahaja, bukan makanan.Mereka telah membalas emel saya dengan menyatakan mereka mendapat pengesahan dari SAS-H Consultants Sdn.Bhd. (CO.NO. 704021-P) di mana mengikut mereka, syarikat ini bekerja rapat dengan JAKIM dan mengikut ISO 1500-2004.Selain itu, mereka menegaskan premis mereka adalah 'Pork Free'. Itu maklum kerana menunya sememangnya tidak ada hidangan tersebut. Cuma, kemusykilannya bagaimana status sembelihan ayam untuk makanan mereka kerana ada beberapa hidangan mengandungi ayam.Terima kasih.Assalamu'alaikum.
Tarikh Aduan :
02/01/2009 - 13:12:34
Jawapan :
Assalamualaikum. SAS-H Consultants Sdn.Bhd. tidak diiktiraf oleh HDC mahupun JAKIM di dalam pengeluaran sijil halal. Kenyataan tentang bekerja rapat dengan JAKIM dan mematuhi MS1500:2004 tidak dapat dipastikan kerana tidak sebarang hubungan atau perjanjian antara kedua belah pihak. Sekian, Terima kasih.

03 February 2010

today is AFIQ's birthday!

I can recall the moment we declare as a couple almost 2 years ago..time tu bulan sebiji mcm ni kat Pontian..hehe

yea x sabar nak celebrate! Plan A+B dah buat, tinggal Plan C+D..

02 February 2010

kak SABAR kawin!

29/01/2010-nikah (Tmn Permata, Ulu Klang)
30/01/2010- bersanding (Dewan Hj Othman, Kem Wardieburn



sy pakai jubah tau!

anda nak tahu mcm mane sy bole 'hilang' ketika majlis hampir tamat?

haaa.. jawapannye ade pd Elianez..at first just nak pi Puduraya anta my sis, Anen n her daughter Hannani sb diorg nak balik Melaka then kami tertekan minyak ke Midvalley coz I need to find AFIQ's birthday present!!

memg superb sb jln muka slumber dgn pakai jubah (eliz kate da mcm ustazah..haha) mana tak nye, 30 Jan kan thaipussam (public holiday) then time tu da pukul brape..jd agak kelakar bile pikir balik time tu..memg nekad btol..bukan nk ckap pakai jubah x elok tp sy rase tempat agak x sesuai..slamat bile msuk boutique, salesgirl or salesman tetap layan without discrimination..1 MALAYSIA!

memg seronok pusing-hunting session time sale..and thank GOD I found it!..ye memg exhausted plus kaki melecet sket tp its worth my money n time!we learned new things bout men's accessories (sorry I can't reveal that 'thing') but sadly ade brand yg sy rase agak gempak tp tak mementingkan customer's satisfaction..i just ask for simple box tp bnda tu pun xde..goshhh~kan da ilang 1 customer ;p

bile da penat, kami pun mkan blackforest in a glass kat sebelah Charles & Keith (lupe ar name restaurant tu)..smpai umah wgsmju da nk kol 10pm..thanks babe!



p/s: sedang senyum smpai telinga..tibe kat sh alam trus wrapped bnda tu, kalu x asyik nak tgok je..

edit pd 22feb2010..hehe




me, my sis n my niece!

me & Alyani (member from primary school)

01 February 2010

biarkan berlalu..

sy belajar mcm2 pkara pd ujung JAN10..for sesape yg follow blog ini (meaning bace tiap entry merapu sy) msti tau what's going on..kan?kan?hehehe...ok sy takmo elaborate pnjag lebar..yg penting,biarkan berlalu di angin lalu~~

alhamdulillah sume kekeliruan telah terungkai..haa nape cam puitis plak ayat nih?xpe..xpe,jika kamu x larat bace,sila tekan X di atas kanan...hehe..

special thanks to Busu TP sb tunjuk kan jalan bg kami berdamai semula..yup, kami da berdamai..tpulang kat memasing nak interpret word DAMAI itu tp yg sy tau, between bahirah & AMAL da clear..ape2 yg tsimpan dlm hati da kuarkan n bak kate Busu TP, sila buka buku baru..a new page, a new chapter, a new episode..
season yg lalu dah abis ;)


our deepest conversation blangsung dlm kamar tertutup..thanks to mak uteh..kuikuikui..at this point, i know my cousin da grown up..i'm really sorry if u think i'm just too much..kirenye da mcm invasion of privacy la..yeah sometimes i tend to act like a big sister to u..telling you all the Do's & Don'ts..sorry k!
i also realized 1 thing,pendapat manusia ade pelbagai..we can't force others to follow your opinion or the way you think..pardon me my dear frens & cousins...advices are just for guidance n not compulsory to obey.. it's a matter of choices..but still tak salah kalu kite saling menasihati or saling mengingatkan..

tp still agak tersinggung kerana masalah ini antara sy & AMAL but suddenly something came up yg mana makes me wonder, ape connections org ini or pkara ini dgn kami? jika anda ade masalah dgn mak sy or adik beradik sy, sila settle kan dgn mereka..please okey..JGN MENANGGUK DI AIR KERUH (fuuuhh..amazing!) u all nak blame sy, marah sy, with all my pleasure,permission granted but don't u ever dare to put the blame on my mom..mama sy (MAK LONG kamu) tidak ade mase utk story morning glory dgn mama kamu (my AUNTIES) berkenaan perangai kamu...ape2 yg kamu ter'kantoi' adalah your responsibility..melaka/kuala lumpur/malaysia bukan besar pun..satelite is everywhere...just a soft reminder..chill dear..


that's all i wanna say..i know ramai waiting in the line utk bace entry hari ini..hehehe..last but not least..sesape yg nak komen, sila letak name anda for reference..dan kali ini,comments from anonymous xkan dpt approval..huhu..