Followers

30 January 2012

weddingNu'man (kwn AFIQ)

Last Saturday, tgah sedap tido, my eldest sis called. 
Hello..Hello..dah bangun ke belum??whuarrghhh ngantok!!

Aiseyy kene pegi wedding Nu'man kat Dewan Serbaguna Tmn Melati. Jadik wakil AFIQ katenyee. Marilah kita pegi beramai-ramai. Sape tanak makan free? Me, my little sis, eldest sis, BIL and Muammar yg dah mengantuk tp tahan mata taknak tido.

Senang giler nak pegi dewan ni..b4 tu dok go0gle maps tp hampeh tak jmpe. Kad pulak takde. DAH ABIS. Haihh eden memang kepantangan sikit la kalau pegi wedding tp takde kad. Rase mcm tak ikhlas menjemput org *my humble opinion*. Wedding ni side perempuan tp ye la kan, pngantin laki-laki org Tganu, kawan2 ramai kat KL, so org akan pegi mane yg dekat. That's why die jmput kawan-kawan pegi side perempuan. Lagipun duit hantaran die yg bagi so rasenye tak salah die ajak kawan-kawan dtg majlis umah perempuan :)

But one thing I nak emphasize ialah lauk dan nasi yg SANGAT SEDAP!! Adik eden makan sampai licin pinggan..muahaha..aku pun same jugak..huu~ ade ayam rempah, ade daging lada hitam (delicious!), fillet patu sambal belacan & ulam (aku tak makan)

muka tak sabar nk makn eskrem!
Habis makan, mata melilau cari pengantin.. erkk very the simple si pgantin lelaki. Baju Melayu sajee.. then nampak geng AFIQ. Ok mari beramah mesra..bawak Muammar so that takdela awkward sgt..taktik yg berjaya! Kat table tu ade newlywed baru seminggu kahwin. AFIQ ade pegi aritu.. Borak-borak kejap and jemput verbally prior to our wedding. Yg bagusnye, kawan-kawan AFIQ ramai kat Johor so automatically, my fren dtg my house, his frens attend his side.. Ok time to go home..stop kejap kat guestb0ok corner and coret-coret.. Eh, eh, ade photographer amik gmbar saye la.. Mekaceh encik OP.
================================================================

We went straight to umah Mak Uteh for another kenduri which is kenduri do'a selamat. Tolong-tolong packing goodies, minum petang, mandikan Muammar yg still taknak tido, buat lawatan tapak pastu mandi and bersiap utk kenduri tema merah. Oh ye, Mak Uteh sy die-hard-fan kaler merah!

Kat sini pun samee. The fo0ds was yummy!! Still terbayang kambing panggang yg lesap sekelip mata, udang masak merah yg manis, ayam yg menjilat jari dan apam polkadot yg buat aku addicted sampai rase penat nak ulang alik amik banyak2..haha!.. Eh senang cite perut memg bloated one whole day! 

So hari ahad kene relax kan perut. Aku just makan roti telur 2 keping. Still kenyang sampai malam.

27 January 2012

Wedding Review: Do0rgifts

Sape kat sini dah dapat Duit Syiling 2012? I baru perasan ade duit 2012 ni dalam coin purse..ntah bile dapat kat tangan, tak perasan. 1st time pegang, mcm pelik.. kenape ringan sangat? ingatkan token pastu sempat fikir bile pulak aku masuk arcade..huhu.. Bile pusing and nampak Bank Negara Malaysia, baru tersedar *tingt0ng*

---------------------------------------------------------------------------------------------


Voilaaa..apehal tetibe dah buat wedding review nih?muahaha!! Sabar ye kawan-kawan, para stalkerS sekalian.. Hamba akad nikah pd 2 Jun 2012.. korang kire bape hari lagi.. Hamba malas nak counting days..org tua-tua cakap tak manis. Jadi hamba tunggu je bile hari akad nikah tu nak sampai.. Hamba ni anak ke-5 yg nak kawin, jadi Parents hamba ni memg dah sgt experienced la omputih kate. Hamba tak payah susah-susah fikir/ nak banyak benda sb kalau fikir/ nak pun, mesti kena reject. Sebelum hamba stress/ bengang, baik hamba duduk diam-diam kat KL nih..hehehe..

Sebenarnya hamba nak glass jar as do0rgifts. 1st time hamba tunjuk kat parents, mereka berdua setuju tapi nak bentuk lain. Hamba sangatlah happy! Jadi time KL kosong (CNY Hols), hamba pergi beli 2 kotak glass jar. Saje nak try test and nak tunjuk secara jelas kat parents. Tetaaapiiii tanpa sempat explain how to deco the glass jar, parents hamba tiba-tiba TIDAK bersetuju!! At that point of time, hamba relax je. Serious, hamba tak rase pape pun. marah/sedih/terkejut = NONE. Cerita do0rgifts pun tamat di situ. Parents pulang ke Melaka on Monday. Hamba pun layan movie with my little sis smpai lebam. Bile masuk bilik, nampak 2 kotak glass jar. Lepas fikir sekejap, sebenarnya tak fikir sgt pun..Operasi D.I.Y pun bermula.. Hati memg nak glass jar so pendapat lain tolak tepi.. Oh hamba dpt sikap degil/ keras kepala ni from AYAH and a bit from MAMA. Maafkan anakmu~
bentuk asal
itu diaa..sudah tampal sticker..ouchh sweet
yeeehaa~cantik di mata ku~
Hamba rase cantik je do0rgifts nih.. maafkanlah kaler ribbon tu..time beli ribbon takde kaler silver yg cantik so amik je ape yg ade.. Utk do0rgifts mmg takde ikut theme sgt.. As long as kaler bumi/ tanah, for me acceptable. Cantik di mata ku, tidak tentu cantik pada pandangan kamu. Jadi kamu boleh tutup mata..hihi.. Anyone nak my do0rgifts? Jemput dtg on June 2nd, 2012 di Merlimau, Melaka.. Isi kat dlm tu tak payah tanya sbb I pun tak tau nak letak ape..maybe coklat kot. Haha review tak lengkap!
kes malas nak review after habis majlis.

25 January 2012

50th Monthsary


Bila bahagia itu KITA yg rasa.. 

Happy 50th Monthsary to me & AFIQ 
yeayy tak lame lagi nak nikah..huhu


ALHAMDULILLAH.. Terima Kasih ALLAH


Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony - Mohandas Gandhi

E-day Kak Miza

Fuuhh ku rasa lama telah ku tinggalkan blog ini..wakakakaa~ 

Ape program korang sepanjang cuti 4 hari? On Saturday I ade misi singkat..pastu mempunyai perasaan seperti seorang immigran di tanah sendiri iaitu naik komuter from KL Sentral to Batang Benar..waaahh I tell u la sisters & brothers, anyone yg bole survived everyday pegi balik keje dgn train, especially komuter KTMB, I mmg salute abis! Pandang kiri kanan sume bukan bangsa Malaysia, uwaaa rase nak nangis!

Thank u so much, ade sorang budak laki around 20+ tolong I..hihi die mcm bagi ruang utk I rase selesa siikiiit dlm kepadatan manusia. Then tak lame tu I dpt duduk..fuuhh alhamdulillah. Cuaca mmg panas.On the way pegi umah my sis, I asked my BIL to stop by sbb nak beli ABC..wallaaahh~

Off to Seremban on 22nd January 2012 for my cousin's E-day!
mmg dah jatuh cinta dgn ini
lelaki kaler biru
Ustazah Pilihan---buat tak nampak lengan pendek ;p
The theme is light purple.. One thing pasal my BIG FAMILY, kami mmg committed dgn theme colour. Pengantin on that day pakai Pink.. gosshh my mistake, I takde gmbar my cousin. Jap I try cilok kat FB..hehehe.. After all, congratulations Kak Miza!! mesti skrg tgah senyum bile tengok cincin..hihi.. been there done that.. Sebenarnya after a year pun still senyum bile tengok 2 jari manisku..
Kak Miza, kite cilok gmbar awak..

21 January 2012

Simplest way

Erkk sudah pagi rupenye..tp mata bukak tak mau tutup.. Eh sebenarnya tuan punya mata lom nak tutup mata *__* Takde ape sgt nak share kat sini tp bile tgok angka followers, terus rasa 'W0OWeEE!' mood: terharu..

Ade yg baru nak start preparation for E-day and ada yg dah sampai stage like me..huhu! Whatever pun, moga perancangan kite semua dipermudahkan.. I tak kata my blog ni banyak sgt info. Most of my writings is based on my experience, my thoughts, my knowledge and everything in between (",). This is not a wedding blog. It is more to personal blog actually. Bile I nak tukar status jadi tunangan org & kemudian menjadi isteri, haruslah ditaip ceritanya dlm online diary..huhu.. Kalau rase nak tgok progress my Engagement, boleh click label Daydreaming I nak bitau awal-awal, don't put high hopes sb my engagement is super simple but I just love it to the max!! weee~~

.NO pelamin, NO hand bouquet, NO photo booth, NO chocolate fountain, NO candy bar.
WE only have our family and my closest friends.
korang nak tiru mcm saya?muahaha..
Seriously, I'm really proud of myself. Praise to ALLAH.

I still remember, a nite before the day, my house rase sunyi je.. Takde sesape tido lambat siapkan hantaran, takde kes dealing dgn vendor pelamin or designer yg merepek meraban, takde scene berebut fresh flowers kat pasar and I sendiri rasa tenang. PEACE & SERENE. This is what I want for my engagement with AFIQ.

But wedding is a whole different story. Allah sendiri suruh menghebahkan kenduri kahwin sb ianya adalah berita baik. Berita baik di mana syaitan menangis kerana anak Adam kekal berpegang pada ajaran Allah. Pernikahan menghalalkan yg haram. Pernikahan mengikat hati 2 insan agar menjadi sependapat dan seiringan melayari ujian. Pernikahan menghadirkan berkat dan rahmat yg bukan sedikit (bagi mereka yg berfikir). BUT pembaziran adalah sgt dilarang. Amalan membazir ialah amalan syaitan. Apa motif nak buat pahala tp dlm masa yg sama tambah dosa?

This is my current D.I.Y project for paperbags! Hopefully a day dpt buat 100pcs. 15days = 1500 pcs. Nak cari 15 hari tu mcm agak seksa. Tapi ingat, kite yg kejar masa bukan masa kejar kita. Aaargh takutnya kalau tergunting jari..huhu..semalam sambil gunting smbil layan movie.
 Another D.I.Y project dah settled! Nak tau cost of making this guestb0ok on your own?
Coloured Paper : RM 4.90 (100pcs)
Inner Paper : RM 2.00 (4pcs)
Back cover : RM 0.70
Front cover : RM 0.60
Plastic cover: RM 0.50
Binding : RM 2.50
Total : JIMAAATT!
write your wish in here
"Pasangan bahagia itu bukan tidak pernah bergaduh, cuma mereka tidak pernah berdendam, tidak mengungkit, tidak mengadu masalah rumahtangga pada orang lain, terus berusaha untuk saling menyayangi, sentiasa memaafkan kesilapan masing-masing dan sentiasa menjaga aib masing-masing.. Dengan mengetahui makna kebahagiaan seperti ini, InsyaAllah hubungan kita dengan orang tersayang sentiasa bahagia, diberkati, diredhai kekal hingga ke syurga Ilahi.." -- syahirul.com

18 January 2012

Patik nak DIY

Hai everyone! Today nak share sumtin' kat readers semua.. hahah budget ramai laaa sgt readersnya... >___< tengok kat blog b2b lain semua rajin D.I.Y something for their big day. Hamba yg tangan keras (read: tak kreatif) ni nak jugak buat..hahah tanak kalah ok.. so far wedding card dah smpai final stage. just nak masuk map and touch up sikit.. Nak dijadikan cerita, semalam berkobar-kobar beli kertas warna. Even my wed theme kaler peach & silver/grey tp saje amik YELLOW..

Eh sebelum terlupe, many thanks pd ex-blogger bride Nanie sb jual kat Ira paper lantern white colour 10pcs.. sampai je umah terus bukak n gantung.. tp mmg menguji kesabaran jugakla.. ikutkan hati yg tak sabar ni, mau dah hancus paper lantern nih.. so time nak gantung nnt kena make sure hati penuh cahaya kesabaran..
Tanpa membuang masa, keluarkan brg-brg yg pernah beli dulu..cehh kekonon nak D.I.Y sgt la kan.. beli crepe paper kaler navy blue, kertas warna kaler kuning tp wedding theme Peach & silver/grey..HAHAHA..terlajak membeli tak bole pulang balik.. Sbnarnya patik mmg suka kaler                paling byak kenangan la senang cite.. Rumah sukan time skola rendah smpai menengah kaler          Pastu time skola rendah layan Piala Malaysia, support  team Selangor (merah/         ). Beli bag time matrix pun kaler           . For wedding tak buat kaler         sbb tak match dgn OUR skin colour. Oleh sbb nak sgt kaler        , patik letak la kat paper bag doorgifts..jadik..
my tools..ceh poyos
testing..testing..

Yeay berjaya buat crepe paper flower even outcome tak vogue..lalalala~ Percaya tak? Playing with my tools since after maghrib sampai 8.30pm. Pastu terus rase ngantuk..hehe. Doakan patik dpt D.I.Y paper bags sepenuhnya :)

WW: Pure :)

Wordless Wednesday is a simple blog post featuring a photo which conveys a message that speaks for itself without using words.

15 January 2012

It ain't easy

Today menghabiskan masa di rumah.. buat ape nak bersesak dgn org ramai kat shopping complex? Memang bukan aku la kalau keluar every week cari brg berkaitan wedding..duuhh..itu obsession namenye..

Bila ALLAH makbulkan doamu, maka Dia sayang padamu..

Kisahnya mcm ni, since last week tekak aku nak makan Pizza Hut..salahkan flyers Pizza Hut Delivery yg masuk dlm postbox! Tp tak dpt tunai hajat sbb poket kering..hihii..then last Friday, after balik keje, aku dok termenung sambil pandang flyers..expiry date on 15th Jan.. T___T

Kring!! Kring! My little sis nak dtg umah hantar brg..zass! terus mintak tolong die pegi PHD Danau Kota.. tp tak jmpe kedai and time tu dah pukul 10.30pm. Xpe bole sabar lagi. Saturday nite baru dapat makan..heaven! Thanks Iliyak sbb tolong belikan..hihi.
scrumptious!
One more thing, I tengah design my own version of wedding card..huhuu.. tgok la snapshot! Banyak lagi nak kena edit.. Bab nak choose doa perkahwinan pun pening..huhu.. So far, design for button badge dah siap and dah bg pd Anis (MOH) sb Anis bermurah hati nak sponsor. Thank u so much! For now, takde update sgt sbb I memg tgah tunggu early Feb utk settlekan mcm-mcm benda. Another g00d news, ada seorang hamba Allah nak tolong angkut I punye d0orgifts balik kampung! Alhamdulillah, urusan dipermudahkan..


Perkara besar yg penting dan perlu tindakan segera ialah:

1) Urusan Borang Nikah -- salinan Ic AYAH & saksi
2) HIV test (AFIQ dah settle, yeay!)
3) Confirm Bridal Boutique (Baju, aksesori, pelamin)
4) Printing Wedding Card/ Bunting 4 pcs
5) Pick up d00rgifts

Moga Allah memberkati, memudahkan serta melimpahkan rezeki dalam urusan pembinaan masjid kecil Nurbahirah & Nurrafiq..

Tak salah bersederhana.. Kalau membazir, confirm dapat dosa.. Renung-renungkan..

13 January 2012

BBF: Thanks IzaFiza!

Assalamualaikum semua!! Korang ingat lagi tak dgn entry Contest by IzaFiza

Korang nak tau tak? I menang contest tu!! Ya Allah syukur sgt!! Terima kasih kat IzaFiza.. heheehe excited lebih sbb 1st time masuk contest kat dunia blog!


1st Prize dapat RM80!! 
 *huhuhuhuu lompat bintang!*


Thank u so much IzaFiza.. hopefully urusan kite semua dlm membina masjid kecil dipermudahkan Allah~

12 January 2012

3 hrs only

video

Ahad malam post kat FB, ajak Lin & Jija pegi umah Eton bebile diorang free.. on Monday, tergerak nak call Eton tnye khabar.. sekali Jija baru smpai umah Eton sb Jija cuti! call Lin, die baru balik keje tp die tanak keluar sb penat..lastly join jugak..haha.. cmni la kitorg, memg tak bole plan.. semua depends pd chemistry and luck. Memula jenjalan dlm Tesco extra, then Eton suggest dinner kat kedai Ruminah Sidek.
nak d.i.y guestbo0k
Si kecik yg sentiasa ade dgn kitorg.hehehe.. die ni tak banyak ragam so senang nak jaga.. tp trend beliau skrg kalau merajuk, akan rebahkan badan ke belakang.. hahaha mmg kelakar okeh. tgok la video. Anak no.2 Eton kat kampung, kena kuarantin sbb measles.
paru or peparu..whatever


Jija n aiman makan Nasi Ayam, me, Eton n Lin makan bihun soto special.. marvelous! kenyang gilos. Dlm keta otw balik, memasing buat lawak, rase nak tercabut perut. hahaha. Adoi lawak yg tak bole blah, name dah ade, nak ingat muka punye la payah.. abis terkeluar segala tok nenek punye cite. Hopefully before kahwin, dpt sleepover umah Jija sambil marathon movie..yehaa!~

10 January 2012

Gr0om's update!

Petang tadi, AFIQ dah hantar baju nikah pd tailor! yippie! Part comel ialah die pegi tempah baju nikah dgn FMIL.. before ni die tak pernah tempah baju Melayu dan disebabkan die cerewet, my FMIL kena ikut sekali.. AFIQ dah amik borang nikah n esok die buat HIV test.. kami pasangan LDR so sila jadi independent!

I dedicate this song to AFIQ . Mari berdebar tunggu baju siap.. appointment dgn butik pengantin kat Batu Pahat on March or early April. Banyak masa lagi nak decide kaler baju pengantin..muahaha!

Dah settle borang nikah, baru nak rase excited lah! Skrg ni relax dulu, takde ape nak kejar pun.. everything under control..

Lifehouse - Hanging By Moment

09 January 2012

in 2012

Hello, Hello, Hello~ Welcome to 2012~

Alhamdulillah, most of my targets in 2011 has been achieved! I dapat clear my old debts, I dpt melepasi tempoh 1 tahun bertunang which I rase sgt hebat sbb tak semua org mampu..hehee :)  dapat tgok AFIQ sepak/ tendang bola for the 1st time, dapat pegi vacation ke Sabah during my birthday,  and the most important is I dah ade wedding date.. :))

So, what do I expect in 2012? Hurmm..for the 1st half of this year, I will concentrate on my wedding preparation.. yada..yada.. preparation on monthly basis bukan weekly, iaitu apabila ada duit di tgan dan ada kerajinan utk keluar rumah beli brg. So far, I masih lagi tak cari brg di Nilai & Jln TAR. HAHAHA bangga gileeerr weii.. Hampir semua bride-to-be akan pegi 2 tempat ni utk cari brg kan? but for me, I just wanna be different from others..

Ok, teruskan membaca!

1) Org selalu kate, lepas kahwin akan jadi kuat makan sb perubahan hormon.. to be safe, kena ganti puasa sebelum kahwin.

2) Semoga Majlis Pernikahan dan Majlis Perkahwinan NURBAHIRAH & NURRAFIQ berjalan lancar tanpa ada pembaziran.. makanan sedap dan cukup, pengantin dan ahli keluarga sihat sejahtera, saudara mara, kawan-kawan & tetamu dpt hadir dan pulang dgn selamat.

3) Dikurniakan kesihatan, rezeki dan rahmat berterusan dari Maha Kuasa agar dapat menjadi seorang isteri yg mendatangkan kesenangan & keseronokan kepada suami.

4) Hurmmm cmane nak planning cuti Raya Aidilfitri? hehehee...

5) Ade hajat no.1.. Insyaallah dipermudahkan.

6) Planning dgn adik beradik utk celebrate MAMA & AYAH 40th Wedding Anniversary! ---> sila beri petua mengekalkan kerukunan rumahtangga kpd saya!

7) Ade hajat no.2.. Insyaallah boleh terlaksana.

8) Family planning. tetapi, jika Allah kata 'Kun Fayakun', maka kami terima dgn hati terbuka.


--Gementar harus jangan, jiwaku harus bertenaga--

04 January 2012

AYAH 68 y/o

Hidup ni singkat so live life to the fullest. but don't break the rules la kannn.. ingat Rukun Negara ke-5 iaitu KESOPANAN & KESUSILAAN ---haa caps lock aku taip.
"Kan ku tunggu, tunggu
Kebenaran ditentukan
Padaku,
Padamu,
Pada mereka yg setuju..."

Today is my dad birthday.. Genap usia beliau 68 tahun. Syukur kepada Allah sbb bagi peluang untuk ayah bernafas lagi..

Conversation kami 2 hari lepas:---

Ayah: "bilik depan tu awk ade nak ubah ape-ape tak?"

ME: "ubah ape?"

Ayah: "ade nak tukar cat ke?"

ME: "Oh tidaakk.. Aik tak nak tukar ape pun. Kalau boleh, cmane keadaan bilik tu skrg, mcm tu jugakla time wedding nnt"


Kasih AYAH tiada penghujung :)

03 January 2012

Dimulakan dgn Bismillah (2012)

Aktiviti sempena cuti hujung tahun..wahwaahh skema giler..hihi.. Jom kite mula dgn 30 December 2011.. me n my mum buat lawatan ke butik pengantin for the 1st time.. and guess what?? I dapat peluang try baju pengantin on the spot!! muahaha feeling pwincess sb train panjaaangg.. tp we all tak amik baju tu pun.. Nak tunggu baju baru siap baru nak pilih..heehee..

cari kerusi utk pelamin
31 December 2011, I received sms from AFIQ. "awk, family sy dtg hari ni lepas zohor"
Zaasss! lompat bukak mata besar-besar! tp still relax lagi.. sempat golek-golek baca buku cerita kat kanak-kanak umur 5 & 4 tahun. Sempat lagi bawak diorang pegi kedai beli keropok.. mama ayah pun sempat lagi attend 2 weddings. Balik dari wedding, terus bersilat kat dapur.muahaha!

Alhamdulillah, everything went well.. Ada 1 perkara je belum dpt final confirmation tp rasenye tak lame lagi dah bole dpt jawapan :p Time tgah berbincang tu, me n my sis sempat keluar beli kek.hehehe bole pulak terlupe nak prepare buah tangan..kui3x~ After family AFIQ balik je, my BIL pulak sampai dari meeting kat Muar. Terus ajak kitorg dinner kat Ikan Bakar Sabak Awor!
my only niece yg baru bangun tido
mama borek, anak rintik = tak makan pedas
Celebrate 1 Jan 2012 di rumah sajee.. mari lah kite baring depan TV..huhu.. pagi nnt ada date dgn AFIQ. Right before zohor, me n my family pegi jumpe tukang masak.. recommended by BIL. Sesi food testing ok and ade la bincang certain perkara.. for that part, I just leave it to them.. Semoga semuanya berjalan lancar :)

Tukang Masak/ Makanan    ^in progress^

Then, me n AFIQ pegi Astana Moda sbb AFIQ nak beli kain for his family members. Org family kecik ni senang nak buat keputusan. Dapat family besar mcm I, mmg tak kuasa nak layan..HAHAHA! tp I ade beli satin 4mtr kaler peach. Nak bg pd my little sis.
Settle beli kain, masuk bandar Melaka.. Haaa amekk! Melaka kan mmg meriah bile cuti, kami dpt parking kat Level 7, Hatten Square. Lift pulak rosak jadi mari lah kite exercise turun tangga..wuhuu~ AFIQ complained wallet die dah buruk and die taknak tunggu wallet hantaran so beli wallet. Now I dah pening fikir nak bg ape for his birthday. rasenye postponed ke next year lah. .Bole tak?
Nak cari kasut nikah (P) tp semua AFIQ tak berkenan.. see I told ya, AFIQ mmg cerewet ;p Camera pun dah survey tp lagi 2 bulan baru beli kot. Saje menyibuk dlm Yves Rocher and zass! another item dah bole cross :)
Toiletries    ^done^

Ayah akan uruskan khemah. Pak Atan setuju nak cari kain kaler peach for scallops! yeehaaa~ tp kain alas meja belum confirm lagi. ayah kate letak kaler maroon tp I rase nak letak kaler putih je.

Canopies    ^in progress^

Cepatlah February! Sy mahu cuti panjang... Oohh Laaa Laa.. KL cuti tp Melaka tak cuti.. Alhamdulillah, urusan dipermudahkan :)