Followers

28 September 2012

Kad raya style kami :)

Hari Raya Aidilfitri 1433h dah lame tamat tapiii ada akak kesah?

Kitorg memg suka bagi kad raya to each other dgn syarat kena beli sendirian berhad. Time beli, the other half tak boleh ada sama. Nak dijadikan cerita, time puasa masing-masing tak sempat nak beli kad raya. Sudahnya bagi kad ucapan comel + cute je lah..

for AFIQ
Encik Husband sangat comel.. Beli kad kaler pink ade <3>
for me :)

tapi kenapa kaler Pink?whuaargghh *___*

27 September 2012

My 1st experience --> tarian kuda kepang

Holla everyone!! Tell me about your weekend please.... becoz my weekend was awesome as always!! heehe tak pernah bosan pun..

Last weeekend balik Batu Pahat.. Actually I don't mind nak spend weekend at which state as long as dpt tgok muka suami.. tengok muka AFIQ terus dapat pahala.. awww!~ Puas sgt dpt terlentok dalam bus, sampai umah dah tak bole tido..haha. Pagi Sabtu tolong kemas umah sikit, prepare breakfast padahal Abah dah beli roti canai..haha! Tetibe Encik Suami dapat msg from Mamat.. Mamat kate mlm ni ade kuda kepang kat Kg. Linau.. Yeayy nak tengok!!

Mamat kate show start at 10pm tapi kitorg keluar umah kol 9.45pm.. sempat lagi beli cool blog. Masuk cinema beli pop corn, tengok kuda kepang minum c00l bl0g.. Nak cari parking punye la susah.. Mamat dah sound suruh bawak motor je tapi AFIQ kan sayang isteri.. Takdenye die nak naik motor.huhu.. Mula-mula diorang berpusing-pusing je pastu bile dah syok, sorang-sorang mabuk.. waaaahh seram jugak tp I baca macam-macam dlm hati.. Dah niat dah, dtg sini sb nak tengok bukan nak merasainya..Faham?

sedang naik hantuuu

Tengok show kuda kepang ada pantang larang.. Yg I ingat, tak boleh pakai baju kaler merah or terang. Pastu kalau nak amik gambar or record video, tak bole ade flash kalau tak kene kejar dgn kuda kepang! hehe betul laa tak tipu.. Husband amik gambar pun senyap-senyap takde flash.. Pastu terus simpan handphone. That is why tak banyak gambar.. Korang kene tengok sendiri baru dpt rase best atau tak.. Ape hukum main kuda kepang? Wallah'ualam.. sila bertanya pada yg pakar..

Jam 11.30 AFIQ dah ajak balik.. Ye laa takut jugak la kalau ade ape-ape berlaku. Tengok kuda kepang ni tak bole excited sgt nnt tiba-tiba kene tarik ke tengah, sape nak tolong? Haa time tu makan la asap puas-puas.. eeeeeww!

Pagi Ahad terbangun lambat..wakakaka ampun Mak.  Around 12pm dah on the way ke wedding anak Tok Bah kat Parit Jambi.. best la Tok Bah.. ade catering, ade canopy, ade pakej pengantin.. wooo time kitorg kawin, bisnes pakej pengantin Tok Bah belum ada sepenuhnya lagi..
 
 
 
Terlampau kenyang makan nasi minyak, ptg terus tumbang.. Bangun tido terus siap-siap balik kampung Mak.. Pagi Isnin Mak sempat goreng nasi yg sgt pedas.. Haa perut aku pun terus laa jadi mcm blender..Selasa pagi baru ok.. perghh!

20 September 2012

14-17 Sept 2012

Selamat Menyambut Hari Malaysia!
 16 September 2012, usia Malaysia sebenarnya baru mencecah 46 tahun. Tarikh ini pada tahun 1963, Persekutuan Malaysia dirasmikan penubuhannya serta diisytiharkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia ketika itu.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Jumaat malam sampai Batu Pahat, bile bukak pintu kereta ade kek SR atas seat.. auuww senyum lebar sampai telinga :)  Encik Husband jadi romantic dlm diam..weehuu~ AFIQ terus bawak pegi umah Amar ade makan-makan menu Nasi Beryani. Lepak situ sampai nak dekat kol 11. Hampeh Amar, die kate aku dah gemuk.. Hellooo, org happy mestila badan kembang.haha cannot..cannot.. kene maintain body nnt suami lari.


Benda pertama yg terlekat dlm our new ride ialah little teddy ini.. Dah lame beli pun. Time beli little teddy, lom decide pun nak beli keta..hahaa! Suci je cermin sb lom tinted. Encik Husband siap nak amik cuti on Friday semata-mata nak pegi tinted.. Ini tak bole jadik! Isteri kate ari Sabtu kan boleh buat.. Husband terus cancel nak apply cuti. yeayy jimat cuti Encik Husband.
Bahirah Loves U
Syukur alhamdulillah dpt voucher.. Tapi kene topup sikit la nak yg berkualiti.. Pegang yg itu, pegang yg ini, tetibe berkenan kat kaler dark green.. hihi.. tokey pulak bagi diskaun baeekk punye so bermula la operasi tinted our new ride.. Yg penting warranty 5 tahun.. Alhamdulillah..

husband yg jeles dgn tinted kereta isteri
Selesai aktiviti tinted around 1pm.. Perut dah lapar sangat mohle kite ke Majlis Perkahwinan Cikgu Sarip. Encik Husband tak pernah pegi umah Cikgu Sarip maka sesatlah kami..hahaa padahal dekat giler kot. At first salah masuk kenduri rumah org lain. Selamat la belum passing hadiah and belum senduk nasi. kalau takk maaalluu jee. Keluar balik and pusing ikut jalan lain.. Finally dapat makan sedap plus cendol manis..nyummy!
Cikgu Sarip & isteri
besar betul goodies bag~
plastic seat blkg tak mau bukak
Oleh sb perut kenyang sgt, maka petang tu tersungkur tidur krooh..krooh.. After maghrib prayer terus bersiap pegi Jamuan Raya ofis ibu mertuaku di UTHM, Parit Raja. Makan nasi beryani lagi.. Batu Pahat kan mmg famous dgn Nasi Beryani.. Dapat satey and dapat roti jala.. Burrpp alhamdulillah~

AFIQ suka menyanyi keluar suara dari perut
That nite jugak kami collect DVD from Haqim (Qulukis Photography), our OP for hubby's side. sorry sgt sb mmg takde masa nak collect.. DVD dah lame siap.. Jom enjoy a few sb pengantin sendiri lom sempat nak view semua..hihi..
AFIQ and pengapit lelaki muka ketat..haha!
best man & MoH ekspresi same..hihi
abis aku minum air tu..lalalala~
16 Sept = 29 Syawal 1433h. MIL ade buat makan-makan for her students. Along pun dtg tolong masak.. Pagi tu berjaya masak nasi goreng ntahhaperase.. kwang3x.. tp AFIQ kate ok je sedap. Then tolong Mak potong buah jambu. Seumur hidup tak pernah potong jambu batu sekali ameekkaww terpotong ibu jari. Tapi kutahann Jebat.. Ku kunci mulutku dari berbunyi. Darah banyak meleleh atas paper.. Cepat-cepat bangun pergi sinki and basuh. Bile darah dah benti, tolong siang taugeh pulak.. I hetchu taugeh. Mintak-mintak la time pregnant tak mengidam nak makan taugeh.. Bluweerkks..

AFIQ ajak pegi open house one of his colleagues. Waaah ade kuih yg sgt gemok dan sedap juga fruit cocktail yg berjaya minum berkali-kali..hihi.. Balik umah makan pulak mee sup MIL sampai berpeluh coz pedas sgt. Dlm 6 lebih bertolak pulang ke Merlimau.. Isnin pagi AFIQ suruh ikut die pegi cari roti canai Warung Atan.. gosshh..tp aku stay dlm keta sb lom shower..wakaka.. After zohor pergi cari coconut shake kat Klebang.. yummy! yummy! Me & my MAMA cooked dinner same-same tp my MAMA punye ikan masak asam ter'over' pedas.. takde sape berani sentuh except AFIQ. And he also like my sotong masak kicap! Happiness!

19 September 2012

Wedding Kak Miza

*Lambat update coz tertinggal cable kat umah mertua*

Wedding my another cuz, Kak Miza was held on Sept 8th, 2012 at Seremban, Negeri Sembilan. Punyela baaanyaakk rintangan nak smpai ke majlis ini..hehe.. Pagi tu dah bangun awal tapi takkan la nak terus cabut (adab duduk umah mertua). Relax dulu baca paper then kol 10am baru bergerak meninggalkan rumah mertua.


Bahirah Loves U
After settled signing off few documents, kami terus pergi Merlimau. We left our new ride and pergi Seremban using husband's car..huhuu.. Sampai je area Seri Negeri, Ayer Keroh, tetiba jammed.. phergghh dahla dah lambat, bole pulak jammed tengah hari buta...gggrrrr!!
steamroll sedang reverse..ilek je

Muammar control macho

Reached Seremban nak dekat kol 3pm rasenye.. Pak Itam tegak je tunggu kitorg sambil tunjuk jam..hahhaha ampun maaf..jauh perjalanan kami ni haa.. hehe.. AYAH pulak asyik suruh cepat makan sb nak pegi Port Dickson for another wedding.. At the same time contact Bad sb die nak bagi kad jemputan. Bile perut dah kenyang, baru lah kite bole masuk dlm umah and amik gambar.. Sempat lagi berborak dgn Cella regarding her wedding preparations. I takde banyak benda nak share maklumlah pengantin budget.. An advice, after majlis, laaaaagggi banyak nak guna duit.. So tepuk poket, tengok akaun bank ;p
 
 
baju kembang ditiup kipas
 
before persembahan..hehe
 Sepatutnya nak pegi beraya umah my childhood friend tapi masa sangat terhad..sedih betul tak dpt makan cheesecake ;( I tak plan pun nak pegi Port Dickson tu tapi AYAH paksa jugak.. Akibat kelam-kabut tepon asyik menjerit, salah amik exit tol.. Sudahnya kitorang terus balik Melaka..huhu Allah punye plan lagi bagus :) Otw back hujan sgt lebat. Kat area Pedas-Linggi, ade Audi melintang tengah jalan..bumper depan hancus.. hurmm selamat la takde nyawa terkorban. After maghrib, pegi open house umah Mubin.. Hah!! kat sini 1st time jumpe lemang!! waaa manyak happy!! makan sikit je sb segan.. Pastu terus ke umah Salwa my BFF.. last jumpe during my wedding.. Faris dah tido so kitorg banyak masa nak borak kedai kopi.. Around 12 lebih baru kembali ke umah MAMA AYAH.

Pagi Ahad je AFIQ terus segar sb nak makan roti canai Warung Atan. Beli 5 keping terus licin tak toleh kiri kanan..hehe

12 September 2012

11 September 2012

Our 1st Aidilfitri -Part 2-

Before 8pm dah gerak nak balik Melaka. Kami tak balik Merlimau tp pergi Ayer Keroh, ade makan-makan kat umah my aunty. Aku sempat terlelap atas highway.. AFIQ steady tahan mata..huhu.. Tak makan pape sgt terus ade acara tahunan/tradisi.. Yeayy pemberian duit raya ikut ikhlas masing-masing tp semua org akan dapat..huhu
duit raya weeyy
cousinsss yg havoc
cuba teka sape pregnant 5 mths dlm gmbar ni?
Rupenye MAMA ade sediakan umah persinggahan sb bilik kat umah tak cukup.. padahal kitorg sume tak kisah pun. mane ade ruang, situ gak bole lelap.hehe.. Sampai je sane, terus shower and tido...whuaarghh manyak penat woo.. Esok pagi baru balik umah parents..haha selambe je pakai baju tido lagi. Selamat takde org dtg beraya.. *ada lagi yg sempat mengutuk* huhu yg penting AFIQ tahu kenape aku tak nak bersiap awal-awal kat umah persinggahan..

Part sedih ialah aku still tak jumpe lemang!! MAMA kate 1st raya lagi lemang dah licin.. sob..sob..sob.. Kami adik-beradik bersama family masing-masing pun berjalan raya 2 kereta. Boleh muat sb 2 abg ipar kene keje di Hari Raya.. sedih kan? wuuu kesian Kek Na, dahla pregnant then celebrate their 2nd raya sorang-sorang.. eh maksud aku celebrate without her husband. So this year punya family portrait was incomplete :'(
can u spot the difference?
kenape AFIQ tak pakai sampin?
Oleh sb umah kitorg adalah tumpuan ramai saudara mara dtg beraya, nak amik gambar family punye la payah. baru nak setting angle, org dtg.. Kitorg kena tutup pintu sume baru la bole bgambar dgn tenang padahal muka sume dah comot.. bile nampak ade keta slow, sume dah cuak..kui3x..

Our 1st Aidilfitri -Part 1-

Journey raya yg penuh warna-warni mcm lampu kat tepi-tepi jalan dlm pokok.. Raya Aidilfitri dah sipi-sipi nak abis tp blog ni baru terhegeh-hegeh nak up story raya Aidilfitri :) 2 hari sebelum raya (17/8/2012), suami dtg KL so kami dpt rase pengalaman balik kg together as husband and wife.. aww shuweett like sugar!!..huhu.. I'm touched coz right after abis keje, beliau balik umah mandi and terus berdesup masuk highway. Reached Wangsa Maju dlm 12++ am. At first AFIQ nak bertolak balik ke Batu Pahat mlm tu jugak tp atas kuasa pujukan isteri, kami pun tido. 
 
18/8/2012: Ade accident kat area Senawang (black area) then Alhamdulillah traffic smooth all the way. Even dah agreed utk celebrate 1st Raya at Bt Pahat tp kitorg masuk jugak exit Ayer Keroh!! yeehaaa~ mari pegi Mydin MITC nak do some last minute shopping. Beli brg dapur for both families. Tolong-tolong kopek bawang and kacau-kacau periuk kat dapur then balik Bt Pahat. dlm keta, air mata pun menitis..tsk..tsk.. lain betul feeling raya tahun ni.. Ooppss before I forgot, today is our FIRST TIME dapat breaking fast together (read: berdua).. haaa ramadhan ade 29 hari tp ini lah satu-satunya waktu kami dpt merasa berbuka suami isteri. Before ni berbuka berjemaah. Wuuu syukurlah kesabaran sgt tinggi :)
Lepas berbuka, balik umah and terus gosok baju raya. wewwiitt.. Preparation raya kat umah FIL pun dah siap..kalau kat umah MAMA, time ni mmg umah mcm tongkang pecah..huahuaa kenangan beb, kenangan manis. Utk hilangkan bosan and tak nak isteri asyik nak tumpah air mata, AFIQ ajak cuci mata kat BP Walk. Beliau nak tunggu org lelong kuih raya tp takde pulak..haha! Isteri borong tudung 5 helai:RM10. Ade nampak baju raya cantik tp takde mo0d nak beli. Sampai skrg rase menyesal.

+..Hari Raya Aidilfitri 2012..+
my new family :)
 

Then terus tutup umah sb nak pegi balik kampung sebelah ABAH. 1st day side ABAH then 2nd day baru side MAK.. haa mcm tu rupenye style beraya Encik Husband selama 25 years. Kalau I, mmg tak pernah jumpe Atuk & Nenek sebelah AYAH so kitorg akan balik kampung MAMA je. Tp MAMA AYAH satu kampung so tak pernah ade masalah pun.
songkok AFIQ dah takde
pipi adalah aset..kui3x
bestfriend
Me and AFIQ kategori pengantin baru tapi for our 1st Aidilfitri, kami jalan raya 3 org! ahaha tapi 'anak' dah besar.. Sebenarnya yg menemani kitorg ialah adik sepupu AFIQ.. Memang close dgn AFIQ.. Balik kampung je mesti cari AFIQ nak main game, nak baring lawan tumbuk-tumbuk..huhu..
steady la abang dpt byak duit raya
Hahaha..pegi beraya untuk berkenalan dgn saudara mara tapi aku ikut bebudak ni pegi tengok ayam, itik & kambing kat blakang umah atok saudara. Lembu ade kat depan tp kitorg takut nak pegi tengok.. Me n Airin tengok dari jauh je. AFIQ and abang tengok lembu sampai lembu tu dah berbunyi-bunyi.. heee takut.
Then kitorg tak dapat join raya lagi 1 umah sb petrol tank dah kosong..kui3x.. Malam tu balik kg Mak pulak.. rase macam tak larat nak makan dah.. Tapi kan, raya kali ni tak jumpe lemang..whuaaa!! bukanlah fevret sgt tp tetibe mcm rindu lemang.. family AFIQ takde serve lemang pun.. sob..sob..sob..

Pagi Raya ke-2 balik kampung Mak lagi sb nak sambung beraya. Rupenye kitorg lambat sampai..hehe pengantin baru kann.. nak amik gambar kat tangga atas ni tp tak sempat sb ramai org dtg umah Atok. tengah hari rehat kejap sb ade group marhaban then sambung berjalan raya lagi.
Before 8pm we left kampung Mak with priceless memories
Thank u Mak sb bagi duit raya..hehehe :)

07 September 2012

Berangan lagi

For the time being, aku suka main benda alah ni.. 



Saje predict baby lahir bila.. kalau boleh tak nak deliver time bulan puasa sb nak puasa penuh / tak nak ganti puasa banyak-banyak hari..hehe..

..Allah adalah sebaik-baik Perancang Kehidupan..


*yeay! malam ni jumpe AFIQ

04 September 2012

Makan time cuti Merdeka ke-55

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-55, Malaysia Tanah Air Kita Semua!~ 1 Malaysia, 1 Bahtera ---> dengar lagu ni bnyak kali best jugak..

So readers, camane u'olls celebrate merdeka? Me? sedap tido golek-golek depan tv. Ptg Khamis tu menimbun keje..adoi dahla tak suka tgok nombor banyak-banyak..bikin kepala manyak pusing :'( Selaaamat Aju ade bole tolong hantar pegi LRT.. fuuhh on time je dpt naik bus. Pusing-pusing melaka sentral sb nak tungu my little sis reached town around 10pm.. Dinner kat Alai then balik umah. Husband penat so beliau rehat dulu kat Bt Pahat. Friday morning beliau nak gerak tp ade saudara mara dtg beraya so kena layan dulu.. Wuwuuu sedey tau.. kite ni punyela tak sabar nak jumpe die tp die boleh pulak basuh 3 biji kereta... haaii ade amik tender cuci kenderaan ke? kui3x.. tp ALLAH Maha Adil, pagi esoknye ALLAH turunkan hujan.. *Reminder: Next time sila jaga perasaan isteri*

After Friday prayer baru la Encik Husband sampai Merlimau.. isteri pun merajuk lalu melancarkan Cold War.tau berdosa tp nak buat jugak..hehee.. Iliyak pulak sibuk nak repair her glasses so kami pun bersiap.. Tiba-tiba teringat Nazri ade buat Open House!! JOm serbu!! Maka secara tak langsung, Cold War telah berakhir :B

Cikah pun satu, bunyi mcm tak pergi tetibe die yg dah sampai dulu kat Semabok..chaittt! Makan, g0sipping, makan lagi pastu balik.. Yee gmbar bawah ni adalah seekor ikan. Encik Husband suka makan ikan, kerana itu otak beliau pandai dan bergeliga sentiasa :) Eh lupe, Hafiz Tamaldin pun ade tp tak sempat catch up stories sb rushing nak balik. Sampai je umah, MAMA kate ade jamuan makan kecil-kecilan sb sorang anak buah tu rupenye anak Merdeka. Kalau tak salah, 31 Ogos 1998. Kami maaakann lagi sampai perut hampir meletup!
Saturday morning around 6 o'clock, MAMA, AYAH and Iliyak ade mission impossible kat KL.. Lepas je dorang gerak, mata eden ni terbukak luas tak bole tido la pulak.. marilah kite menjadi suri rumah.. 8am kejut Encik Husband bangun sb MAMA mintak tolong beliau kutip buah durian.. Sudahnya dlm kol 9 lebih baru pegi.. Ya Tuhan, aku bukan kutip durian tapi tepuk nyamuk yg sgt cergas di pagi hari.. Dah abis kutip baru pegi breakfast & for the 1st time, AFIQ try makan roti canai dgn ikan kembung masak sambal. Kitorg senyap je time makan sb masing-masing kelaparan.. Haa time ni la ALLAH turunkan hujan ;p

Balik umah terus bersiap sb kitorg kene jadi wakil MAMA AYAH attend 2 weddings. Kat umah pertama sekejap giler.. AFIQ sorang yg makan, aku kenyang lagi. Then nak cari umah kedua ni punyela pening.. I can read maps but bile map yg diberi tak betul, aku jadi bengang. Syukur Alhamdulillah, Encik Husband masih bole bersabar. Time ni kelakar sb bole t'jumpe Jija & Aiman!! rupenye pengantin perempuan ni kawan Aiman.. Melaka is a small state..
pengantin dan family Gulam
Dapat borak sekejap je sb kitorg nak rushing pegi beraya kat Seremban pulak.. weee masuk highway dlm kol 3pm.. Cuaca pun quite panas but stil bearable. Aku pulak sambung mengunyah.. Amboi kalah org pregnant..kui3x.. Kat umah Mak Ngah, kami maaakkaann lagi.. Kuih raya sedap, roti jala pun ade.. hurrmm rezeki jgn kita tolak.. kite tolak masuk dlm perut lagi bagus.. Tiba-tiba Busu Biah pulak ajak dtg beraya kat umah die.. 4 kereta konvoi tp leader sesat sb tersalah junction..lawak..lawak.. kat sini makaaan ayam!
canteekknye duduk camtu =.='
berangan lebih
We went home right before Isyak.. gedebak gedebuk aku pun tertido dlm keta.. elok je sampai Tol Ayer Keroh baru bukak mata.. malam tu larat lagi layan Avatar dgn Iliyak.. AFIQ & MAMA dah surrender awal lagi.. malam tu jugak aku main kentut-kentut dgn Iliyak..haha memg kelakar giler! Tetiba bunyi pintu grill kitorg mcm kena tarik.. Rupenye kucing daa.. Me n my sis siap masuk dapur amik pisau..cewah..cewah..

Pagi 2 Sept (our 3rd Monthsary) semua org lambat bangun!! Ngahaha syiokk wo tido  kat kampung..sejuk je rase.. Bak kate Encik Husband, bilik depan tu mmg best tido.. Kami pun bersiap la nak pegi kenduri kahwin lagi.. This time kat Simpang Kerayong, Jasin, Melaka. Adik kepada anak angkat arwah atok yg kahwin..
jgn komen gambar ini
rindu nak berarak mcm ni laagii.
mmg fevret beliau buat mulut camni
Then terus ke Dewan MBMB Tmn Bertam Jaya.. wedding kawan time Form 4 dulu. kenal die time camping Jati Diri.. surprisingly he still remember me! haha bangga weii.. AFIQ tengok je sambil bagi signal tak bagi amik gmbar..hahaa comel la pulak bile Encik Husband jeles. After that baru la pegi Melaka Sentral sb Iliyak nak balik KL ptg tu.. pusing-pusing sb her tix at 5.30pm.. Before Maghrib, Anen & Family dtg umah nak drop Nani coz Anen ade kursus. MAMA nak bungkus durian for FIL, durian tu bole tergolek kene jari kelingking MAMA.. berdarah sikit. Ting tong ting tong, my AFIQ balik Bt Pahat dlm 11 lebih.

 31 Ogos - 2 Sept 2012.. Rezeki makanan melimpah ruah..