Followers

27 May 2011

wedding talk

Betul ape org kate, kalau ade masalah, find a shoulder to cry on or find someone yg boleh bagi pinjam telinga beberapa minit. doesn't matter your boyfriend ke, fiance or your siblings as long as diorang bole dgar tanpa prejudice.

Sy beruntung ade kakak yg dekat di mata..heheee..kitorang berborak di bwah panas mentari sampai kwan2 ofis pelik, mcm tgah sunbathing..ok muntah. my sis ajak naik ofis die,ala time tu sume org dah balik pun..bestnye jumpe aircond tp ade org pulak..so cerita perkara kecil-kecilan je.cukuplah.at least kepala rase ringan sedikit. sb kakak eden yg sorang ni kalu ckap dgn die ade je nk ketawa..hahaa.. kitorag memang berbeza warna kulit..ekceli aku le yg paling kelabu skali tp kwan ofis Anen kate cara kitorag ketawa same! hahahaha kami ni jenis ketawa besar-besaran!!
Adik-beradik dah start involve kan diri regarding my wedding preparation! goshh it is still early! but what to do, mereka pun nak tumpang happy.. so even sy tanak fikir automatically akan terfikir jua..wakaka..alasan je nih. AFIQ mesti bising..takpe awk jgn risau, sy akan cuba berangan tanpa membabitkan awk. betul, trust me. tapi sy ade target sebenarnye..sy nak prepare wedding dlm mase 6 bulan shj. my sis pernah ckap ade kwan die prepare wedding dlm masa setahun! waaahh mesti majlis beliau xde defect kan? kalau still ade defect, maka sia-sia preparations selama setahun. kite sebagai manusia hanya merancang, but everything is still under God's will. biarlah berpada-pada takut nnt menangis di kemudian hari. My siblings ade history kahwin awal.. eh salah ayat.. kirenye PREPARATION diorang adalah dlm mase yg singkat. Anen kahwin after 5 bulan engaged. Kakak pun kalu x silap less than 6 month. Kek Na bile balik Malaysia baru tunggang langgang prepare. bape lame ea awk prepare? tapi Kek Na untung sb during pening-kepala session, die lom kerja.. so the task quite easy for her and die pun dah prepare certain things like hantarans, reception dress and so on.

My problem is, sy takut sy akan tak cukup masa, kewangan dan peluang utk prepare my OWN wedding. Jadi even the date still menyorok di balik awan tak mau keluar, sy decide utk survey vendorS yg menepati citarasa dan BUDGET.kehkeeeh ini yg paling penting [$$$] AFIQ selalu bising bile sy cerita pasal wedding kat die.yelaa beliau belum ready lagi. and die x rase risau mcm sy sb Along da stay Johor, so tanggungjawab majlis belah die boleh diserahkan kat Along dgn senang hati. Reception kat Groom's side pun kitorg nak buat simple. TIADA pelamin, TIADA bilik pengantin. Pengantin sampai, terus makan n sesi beramah mesra dan take photo bersama tetamu. itupun kalu tetamu nak amik gmbar dgn kitorag laaa.. see? AFIQ memang tak payah pening. How I wish I can be in his shoe.whuaaa! memang takkan over budget punyelah!

Apa yg ada dlm fikiran sy ialah ceremony yg smooth & simple, x melibatkan outfit yg terlampau bling, pelamin yg tak menyesakkan ruang tamu (yg penting enuf space utk sedare mara "panjat" utk amik gmbar), makanan yg sedap, tetamu yg selesa serta doorgift yg berbaloi buat tetamu (within our budget).

Ini list a few things yg consider relevant:-

1) Berkenaan segala design akan subcontract pd my sis. heyy she's an architect. I can hire her for free! design kad kahwin and doorgift settle. tempat printing murah pun dah jumpe. Insyaallah boleh dpt RM0.20c per piece sb estimate cards around 2,500 for both sides. family sy je confirm 1,500 ke atas. memang angka tu wajib since the 1st wedding in my family. dan ditegaskan kat sini, sy tidak akan membezakan jemputan. meaning sy TAK photostate my wedding cards dan sy akan distribute to all my invited guest. INI HAJAT SAYA.

2) Bridal boutique: once jumpe pelamin ok, baju ok and make up ok.. terus booked dan put aside. so far ade yg dah berkenan tp my sis suruh start survey Jan 2012.

3) Photographer: sy akan hire photographer from Johore. reason sy ialah- jimat dari segi accomodation. Journey diorg pun x penat. Kesihatan photgrapher perlu diambil kira sb kite bergantung sepenuhnya kat mereka utk merealisasikan our dream wedding dlm pictures. So nnt photographer akan naik ke Merlimau, Melaka dan esoknya ke Batu Pahat, Johor dan after outdoor dah boleh terus balik (jarak perjalanan dah jadi pendek).

4) Cakes: Alhamdulillah ade kawan in this business so x risau.

5) Doorgift: keep looking walaupun ade a few yg terlintas dlm kepala. everything strictly depends on budget.

6) Theme: my biggest problem for now. actually tak nak fikir but again, adik beradik sudah memberi cadangan. mereka nak start prepare. kebetulan nak dekat puasa nih so planning nak tempah. sorry ea, seriously part ni memang blur. Insyaallah ade rezeki memang nk sponsor adik beradik dan kakak ipar juga abang-abang iparku. anak-anak buahku?? ermmm.. ade ke patut Anen nak organize meeting this raya for my wedding..hahhahaa guling-guling ketawa.cettt x logik langsung!

These are the things yg sy rase relevant for my wedding. ade la part here and there yg tertinggal but I think I'll be able to handle this. sy nak settle everything within 6 month or less than that so a month before enthronement dah boleh goyang kaki pegi beauty spa every week. x pun merayau kedai perabot utk rumah baru!



Oklah dah penat berangan. Giler kentang edisi wedding talk for tonite. phewww, kipas tangan satu!

9 comments:

awin hashim said...

u can definitely prepare wedding dlm masa yg pendek,. 1 je keburukannya ialah, kalau ada yg berkenan, nak letak deposit, dah tak boleh sebab tarikh kita org len dah book dulu.
cth: pelamin harga yg bes n creative gile nak mampus: "dik, dah penuh la tarikh tu! either u tukar tarikh or we cannot help u"
too bad (-__-)

kebaikannya ialah, lagi pendek masa, lagi cepat decide, lagi cepat finalize, lagi cepat settle. lagi cepat kawen, lagi cepat lepas daripada stress wedding. lg cepat boleh pegi honeymoon n relax kan tubuh badan n kepala yg penat akibat preparing ur wedding. SATISFACTION. n the wedding turned out well done.

happy preparing, goodluck.

iedchan said...

tape..yang penting servey...i pun ske orang yang wat wedding simple je..mengikut sunnah buat yang wajib..dan tak membazir..hehe..btw

I b2b jugak..jom exchnge link k..:P

bahIRAh said...

awin: yup.yup. mesti ade risiko kalu prepare in short time but I think for now ade rase keyakinan utk berbuat demikian..hihi..thank u darl..for sure I akan invite u, dun worry :)


iedchan: I wish I could make it at the very basic terms tp family dan saudara mara serta adat masih ada..hukhukk..wah great! I follow u tau~

Dalina said...

kte prepare wedding 3 month fieldwork.
dah tau kawen bln 10, so dah stat bt research bln 12 n 1. stop pk psl weding bln 2,3,4,5,6 sb nk fokus study sb nk blik kawen! habis final,smbg resec- bln 6 n 7. then,blk msia cargas bergerak bln 8,9,10.

setelah kwn2 advised, so beli hntran bln 12 sb ada BOXINGday. MURAH. sb long distance, so i bought mine, he bought his. EASY.
brg hntrn MESTI kena beli sikit2,so duit x terasa mcm kalo beli skali byk. ada kapel yg spend 1 hr utk shoping tp pki kredit kad. ada kapel yg EVERY WEEK survey/beli but for me waste time, lg pon tu bkn shopg style bg lelaki. nt dorg rimas tp if kte sorg,xpe.

SURVEY brg kawen penting bt awal sb byk masa nk compare n jelajah byk tmpat. NO regrets bila dpt beli yg bes tp murah. ada Sale,tros sambar.

countless emails dgn kwn yg tahu psl fashion n kain.

countless discussion dgn kwn (akitek/designer). quote paling bes 'biar murah tp NAMPAK mahal'

balik msia (bln 7)dah setel: ALL hantarn,dress,bedsheet,room deco & accesories,fotogrfer (amik la Sam,die dr melaka pe..), to-buy list n to-do list.

bt ms skrg,jgn share psl wedg ngn Afiq sb dia tgh fokus on savings.jgn tmbh keserabutan beliau ;) (peace,afiq!)

rajin2 update Pameran Pengntin in town!

bahIRAh said...

haaaaaaaa lagi pening.ok bye nk tido..hehee..awk rajin2 la design kad kahwin kite.kite nak size 4 segi.

Dalina said...

point x cukup beb,
sila bt draft dulu

Dalina said...

memang la pening, baca pkl 4 pagi,huh

kesimpulannya, research awal, action x yah awal.

ada kwn kte nk kawen bln 1, tp bj nikah dah siap bln 6. tgk2 x jd kawen, bf ada pompan lain. sekian je. bj masuk dlm almari, tgk pon benci.

bahIRAh said...

point ape?same je isi mcm kad kahwin biase..design utk both sides skali.nnt kite mintak map kat AFIQ.

Doa pengantin letak depan. doa yg perempuan dijadikan dari rusuk lelaki tu..TQ!

alaaaa takottt nye x jadi kaweeennn..

Dalina said...

point '4 segi' je mn cukup. perlu sertakan elemen2 lain jg. tulis n bg semua sekali. bkn bg sikit,esok sikit,bln dpn sikit. memang tensen le nk bt kalo cmtu oi.mcm nk dsgn banglo mak datin plak, tuka sana, esok tuka sini. awk draft semua kriteria,br bg i. once bg,jgn hrp nak tukar2 lg.deal?

doa sila cari n beri kpd sy. tq.

tau xpe. usaha,doa,tawakal ye. jgn berangan tlalu tgi. middle2 je sudeh