Followers

14 March 2013

Catatan Pertama

 ..sepatutnya publish semalam


Day 10 at Pekan, Pahang 
err..how many days more? or maybe years? we'll see :)

Ehh mcm tak percaya je dah 10 hari menetap kat Pekan, Pahang. Last Friday around 9pm bertolak balik Batu Pahat. Kitorg ikut jalan Muadzam Shah. memang gelap (dlm hati berdoa jgn la ade terjadi apa-apa sepanjang perjalanan) Safely arrived Batu Pahat dlm pukul 12 lebih. Ahad petang bertolak balik ke sini ikut ikut jalan tepi laut.. Jalan Endau-Rompin. Sejukkkk and very nice view!!

I'm still adapting to a new life.. 9 months hanya berjumpa during weekend and now celik mata je nampak AFIQ ada depan mata, the feeling is beyond words.hehe.. so far AFIQ yg akan bangun tidur dulu.hehe.. AFIQ jenis bangun awal during weekdays. Die rajin set alarm. Aku hanya bangun bile AFIQ kiss pipi. muntah ke? silakanlahhh..



Nak cerita tentang ape ea? Pindah rumah or how to survive at a-strange-place-you-never-imagine?
Baiklah, let the story begin.. sementara ada masa ni..Jap lagi nak masak nasi, AFIQ balik rumah lunch dgn diriku..huhu. Early February AFIQ dpt interview kat company automotive. Later that evening terus dpt call diterima bekerja. He nailed it in just few hours!! I'm so proud of him!! Sekejap-sekejap AFIQ tengok muka aku sambil drive. AFIQ nak aku ikut die menetap kat Pekan,Pahang. Allah dah bagi rezeki kitorg tak payah lagi berjauhan. Yeehaa! separuh hati jerit, separuh lagi takut. Kitorg memg tak bitau sape-sape pun pasal ni. We keep it as secret coz semuanya rasa terlalu drastik. Unexpected. Before ni tiap-tiap hari doa moga Allah tamatkan hubungan jarak jauh ni. Bile Allah makbulkan, terus rasa mcm Ya Allah, kebesaran-Mu mmg tiada tandingan.

Kami diam-diam cari rumah sewa kat Mudah.my. Tanya kawan-kawan yg tinggal kat Pahang. Semua bagi respon yg sama. Tak dpt nak tolong. Setakat bg website umah sewa (itu kami sendiri boleh cari). Takpe, kami tak kisah.. ALLAH ada. Di saat kami jauh dulu pun, ade ke yg faham? Lagi ramai yg perli cakap tak nak hidup mcm kami, tak berbaloi turun naik bus setiap minggu.. Minggu ni Batu Pahat, next week KL, the other week Melaka. Kalau terlebih balik kat 1 tempat, dikatanya suami aku tak adil or aku control suami. Mulut manusia memg penat nak layan. Option terbaik, abaikan. Yg penting Allah tahu apa kita buat.

Sekarang, kami kat Pahang. 
Allah Maha Bijaksana

Review wedding cousin pun belum sempat nak post. sibuk sangat katenye. Walaupun skrg ni aku jd housewife tiada anak, jgn la ingat aku sedap tidooorr je ye.. Aku dpt online pun few hours je. Bile AFIQ ada kat umah, laptop kene off. Ok bye nak pegi masak nasi then amik AFIQ kat office. 

Ok sambung cite. If i'm not mistaken, after 2 weeks baru la spread the news to family members.hahah! Eh lupe pulak nak cite pasal pencarian rumah sewa. Kitorg hampir kena prank dgn sorang akak ni.. Kite sebut nama die Kak Teeee. AFIQ yg discover Kak Teee punye advert and contact her. Discuss thru phone and msg. Then Kak Teee kate kitorg kena letak booking payment since ade lagi 2 pihak lain interested. FYI, area Pekan,Pahang mmg sangat susah nak cari rumah sewa. 1st payment done. So kitorg decide nak tengok rumah and discuss face to face. Nak dijadikan cerita, Kak Teee cancelled our meeting due to banyak kerja. Ok I know Kak Teee cannot be trusted. AFIQ dah make a deal 4 days before and tiba-tiba bole cancel. Kitorg try cari rumah sewa lain. sangat kecewa sb rumah kosong banyak tp takde contact no.

Few days after, Kak Teee msg mintak duit. Kali ni die kate deposit 2 bulan. aku mmg taknak bagi tp AFIQ risau. Die kate takde option lain,kite kene jugak percaya Kak Teee. Fine. Tinggal lagi 3 hari sebelum kitorg nak pindah Pahang, Kak Teee menggelabah mintak duit lagi dgn alasan utk deposit utilities. Haaaa time ni aku mmg tak bagi muka dah. Aku dah sampai tahap call office die just to make sure she works there. If anything jadi, aku mmg terus pegi department die and mintak duit. Operasi meminta refund pun bermula.


Perkara yg paling tak bole blah, Kak Teee kate dah guna duit kitorg utk repair rumah die..HAHAHAH. Itu rumah kau tapi guna duit aku?? Oh lady, u mess with the wrong people. Aku create msg and AFIQ forward pd Kak Teee. Mcm biasala Kak Teee mesti ada drama swasta. Tp kitorg kate nak report polis (MIL keje IPK Johor okeeyy). Tuptup esoknya before 12pm dah bank in. Siap bitau itu bukan duit gaji die...So what? yg aku tau ko refund duit aku.

Clouds may come, but clouds must go, and they all have a silver lining. On the same day Kak Teee mintak deposit for utilities, member AFIQ call and he give us a very go0d news!! Dia tolong kami dpt rumah sewa yg dekat giler dgn ofis AFIQ! 

Ahad, 3 Mac - operasi pindah rumah ;) MAK ABAH pun ikut sekali bawak barang.hihi.. MAMA tak ikut sb pegi Labuan dgn Kek Na.
tak bole rotate pulak
Cuaca kat sini panas and kering. Vavava mmg perit tekak. Stay dlm rumah pun berpeluh. Malam ada maaf sikit la sb angin laut best time malam. Oh kat sini jugak semua kedai tutup awal. Mydin tutup kol 10pm. Kedai biasa pukul 6.30pm.. Haa duduk la diam-diam dlm rumah. Gambar bawah ni masa kitorg ondeway pegi Kuantan nak amik pavlova. Yeaay Giant tutup kol 11pm. 

lupepulaknamablogzila
Rutin aku ialah hantar and jemput AFIQ from office. Dulu 12.30 tgari je mesti die call. Now, 1pm aku dah standby nak jemput die lunch sama-sama kat rumah.hehe.. Last week aku demam terkejut dgn perubahan cuaca. now dah nak baik. Batuk je susah nak hilang. Doakan aku cepat sembuh. Eh ni bukan sakit ada fetus dlm perut. deeerrr..
surrender

4 comments:

norinaomar said...

ohh gitu ceritanya...alhamdulillah..enjoy the moment..

[az azhari]™ said...

alhamdulillah ira. seronok duduk bersama jadi housewife!

enjoy it yah! <3

Haidasafera said...

Alhamdullilah doa awak Dia dengar. Suka sangat baca cerita org yg LDR duduk satu bumbung akhirnya. Ckp2 orang tu, abaikan je. Yang penting awak dan suami bahagia :-)

MD Johan said...

Nk tgk gmbr pekan Pekan..
Asik2 gmbr antiey irraa aje.. hehe..