Followers

26 April 2010

rezeki II

Pocket seluar, baju, purse semua telah bocor..kantung ATM masih berbaki but mcm entry sebelum ni, sy memg x berminat la nk pi tekan-tekan..tahap kecungapan dah x termampu sb purse ade rm4 cukup utk tambang je tau..then dpt korek rm10 dlm beg make up..

monday morning rezeki straight masuk..buah hati saya (AFIQ) msg.."awk,sy da masukkan duit"... alhamdulillah tp still x bole kuarkan sb on the way gi keje xde batang idung CIMB pun..bear in mind,ATM card sy loyal ok..die takmo bank lain..huhu..

half way wat keje dgn sgt consistent, AYAH pulak call..katenye da smpai depan ofis..eh?xde ckap dlm tepon smlm kate nk dtg pun..pegi salam AYAH tp terselit not biru..hah?ok rezeki..tp dpt gaji kena bayar la kan..

tgerak nak cek online banking..eh?lagi sgt surprised!! ade RM200 being credited into my account!!wooo ini sudah sgt takut..call sane sini tnye cmane transaction tu wujud..tp bank x dpt nak trace sb IBG transactions..meaning it could come from any banks in Malaysia..

sedikit renungan~
" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat." Mereka bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda)

Rugi betul siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.

Memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka berkekalan.

Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, " keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa." Dalam hadith yang lain, Nabi bersabda yang mafhum" Kucuplah dahi ibubapamu kerana itu adalah pendinding dari api neraka"

Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Kalau tak mampu beri RM, berilah kucupan di dahi mereka.Ibu bapa sudah tiada? Tidak mengapa, hadiahkanlah Fatihah kepada mereka.

Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi! Wallhu'alam. ~Tangan yg memberi lebih baik dari tangan yg menerima~

5 comments:

iQBaL HaSBuLLaH said...

sangat suka post ini..
suka sangat2..
minta kebenaran mahu copy paste untuk pengajaran kepada sesetengah orang..
boleh???hehehe..

eLianEz said...

heee..betull..majat selalu pesan kat aku, kalo bagi parents n sape2 je, rezeki akan betmbah2..in a way yg kdg2 kite pun xsangka..hihi..tp jgn plak sampai sndr xlpas la..hihi

bahirahyj said...

iqbal: sila-silakan...

elianez: betul..sikit pun xpe asal ikhlas ;)

norraien said...

heeee..
bahirah..
saye de tag award kamoo di page saye..
sile singgah yea..;p
weeeee

Dalina said...

alhamdulillah, murah rzki.
yep, lg byk kte bg,lg byk kte dpt

gembirakan lah ibu bapa kte sementara mereka masih ada

jasa mereka x tbalas