Followers

24 February 2010

rezeki

Alhamdulillah.. perkataan yg sgt magic! I just want to share my experience berkaitan rezeki yg diberi oleh ALLAH MAHA ESA.. maafkan sy yg masih khilaf berkenaan hukum hakam juga dosa n pahala.. I'm not perfect but I know where I came from.. still survive kerana ALLAH masih memberi sy peluang utk bernafas..
(even kualiti udara tidak la bersih mane pun..sape yg buat?? --> manusia!)


I'm not the one yg akan kept complaining berkenaan perkara-perkara remeh.. for me, everything must be in order and we can find a way to fix it.. so word menyesal / regret tiada dlm kamus hidup sy.. when u have guts to do something / to make decision / to buy something, u must think wisely rite? Pilihan memg terbuka so tak salah kalu amik sikit masa utk berfikir, kaji ape benefit and loss bile buat sesuatu.. cari dan fahami konsep keperluan & kehendak.. biar org kate kite kedekut / berkira tp kite tau ape kebaikan pada diri kite. bahaya kalau hidup bertuankan nafsu.. takkan sampai ke mana pun..percaya lah rakan2 ku.. (smile!)


Hari isnin, duit dalam purse tinggal bape RM.. bile buat kire2, lepas la utk breakfast n nak beli keropok lekor kat pasar mlm ptg nnt..hehe.. kat pasar mlm, bayar RM1 sekeping kertas & yg lebih korek syiling..hehehe.. xpe, kat umah ade sorok duit (untung sorok2 duit ni, sgt berguna dlm keadaan terdesak..) RM10 je.. tp x kisah pun asal ade duit gak.. org2 tua cakap, x elok biarkan purse kosong.. at least letak syiling or RM1 supaya rezeki x putus.. mlm tido dgn senang hati sb sy tahu sy bole survive hingga ptg selasa (usually sy jarang dinner).. sy x terfikir psal duit dlm ATM sb sy tak suka nak set dlm otak "duit ade lg, bole pegi mesin tekan-tekan.."


sampai je kat ofis ari selasa pagi, mcm biase mesti buat air dulu kat pantry sambil borak2 dgn kak siti.. then farah cakap, "eh gaji dah masuk la!!"... ALHAMDULILLAH.. ALLAH MAHA MEMBERI.. Sy terus cek online, eh betul la tp takmo percaya sb lom jumpe HR.. bile pi jmpe HR utk amik surat, sy dpt gud news lg! Company x jadi nak compensate.. so sy dpt gaji full..yeehhaaa!!!

2 comments:

iQBaL HaSBuLLaH said...

boleh la belanja mkn??
bila lagi nk tampung adik mu ini..
wahahahaha

bahirahyj said...

huhu..bole je..berjaman nak tggu ko free..aku da nk blah dari sh alam pun..