Followers

30 March 2011

seorang pelajar luar bandar



Hari ini baru ade rase berani nak meluahkan apa terpendam.. lame jugakla sy simpan kemas-kemas dlm hati..

Entry ini mengenai perasaan kecewa terhadap kawan sendiri.. urgghh kecewa is not the right word.. actually I feel sad with her action. But maybe this is my fault, tetiba nak terasa..hahaha..sy kawan dgn die dah lame, sy memang tau perangai die dan juga 'kepedasan' mulutnya.. jadi kenapa Bahirah nak buang masa lagi? tolak je perkara tu masuk longkang.. selesai. I forgive but I can't forget..hihihi..

Manusia memang lumrahnya cepat lupa diri.. NO, I'm not putting all the blame on her.. sy juga ade salah silap tapi sy rase sy xde buat salah kat die pun.. nothing at all. Tapi bile hari itu, dgn selambanya die judge sy, owhhh terasa mcm ulu hati kena tarik perlahan-perlahan.. sy cuba berpura-pura tidak mendengar tapi beliau keep on repeating the same sentence maka sy hanya tersenyum.. bijak tak? Then perkara tu terus sy hilangkan dari fikiran dan kami chit chatting like we always do bile hang out same-same..

Without any signal, she did it again.. I think she was purposely said that. mula la syaitan da masuk dlm fikiran aku ni..suwo aku bersangka buruk pd die.. Sb topic itu bukan ape yg sedang kami cakapkan.. Sy tahu die sekarang dlm fasa agak selesa di mata org lain tapi itu bukan tiket utk die cakap ape yg die baru cakap tadi.. Dlm kepala mcm ade bunyi berdentum tapi sy diamkan aje.. Sy percaya pada Yang Esa.. DIA yg memberi rezeki pada hambanya.. Sy memang membesar di area kampung..to be exact, Merlimau..kalu rajin sila la Google.. Merlimau yg famous sekejap sb ade Pilihanraya Kecil aritu.. 

Hina sgt ke kalau seseorang tu pernah bersekolah di sekolah kampung? sy bersekolah di situ selama 3 tahun tapi ilmu yg sy dpt, masyaAllah, memang priceless!! Sy ade kawan-kawan yg hebat dan berjaya, ade yg skola situ 1 tahun je tapi tetap mengaku ex student Sdary! Dekat skola tu sy berjaya kenal potensi diri, sy build up my confidence n strength. Cikgu BM iaitu Cikgu Samad sgt yakin dgn sy.. Beliau target one day nnt sy akan jadi pendebat terbaik. YUP he's right! tapi sayangnye skola baru yg dpt tempias kejayaan sy.. Sy jadik debaters dlm competition MSSM Kawasan Bukit Cina.. See, sekolah kampung pun melahirkan juara okey.. Cuba readers bayangkan, even sy kat situ only 3 years, cikgu-cikgu still ingat sy, everytime lalu depan skolah, perasaan kembang bangga mesti ade.. hampir 10 tahun berlalu tapi sy bole ingat setiap inci sekolah tu.. merata tempat sy pergi, sy tak pernah lupe SMK Dato' Abdul Rahman Yakub, Merlimau.  

Setiap sekolah pasti ada pelajar pandai dan lemah tak kira di bandar atau luar bandar.. As a teacher yg menerangi kehidupan pelajarnya, sila la jalankan tugas anda. Teach them a lesson bukan mengajar semberono je.. sedap gak perkataan tu..hee.. Belum ade proven track records, dah start complain itu ini..kalau kamu hebat sgt, kamu x jadi cikgu la.. Ijazah kamu bukan dlm bidang pendidikan kan?? Kalau nak cakap tentang perangai samseng, kat mane-mane pun ade.. dulu kes buli jadik kat Sekolah Agama hingga membabitkan kematian.. Sekolah tu bukan kat area kampung n student dlm tu pun terror belaka. Kalau betul perangai die memang buruk, hantar Pusat Pemulihan Akhlak atau mintak bantuan polis dtg wat inspection.. tapi rasenye budak-budak baru nak naik ni bole gune reverse psycho je..dorang jadi nakal sb nak attention..tolong dan hormatlah diorang, mesti diorang akan respect..rasenye budak kampung still ade budi bahasa lagi..hehhe.. patutla skola luar bandar tak bole berkembang, cikgu yg dtg mengajar tak ikhlas rupenye.. never judge a book by it's cover..NEVER!

When she still babbling skola tempat beliau mengajar sambil menekan-nekan perkataan sekolah kampung beribu kali seperti hanya pelajar kampung sahaja yg sgt corot dan terkebelakang dlm akademik serta sahsiah berbanding budak town, saya masih sudi menadah telinga dan even die menumpang keta sy, sy masih sudi menghantar beliau ke rumah..


Terima kasih AFIQ kerana menjadi a very good listener.. Terima kasih juga sebab sudi menjadi tunang sy walaupun sy pernah menjadi pelajar luar bandar.. You are everything to me.. Thank u Allah for giving me 'him' in my life..

4 comments:

awin hashim said...

awk sekolah kampung ke sekolah bandar ke sama je..kalau org tu pandai, dia survive jugak, kalau tak pandai gi skolah london pun tak pandai jugak..hahaha..

btw, thankss dtg kenduri kami,, say thanks to afiq jugak..i'll come to yours definitely (if invited)..:)

Haidasafera said...

Hi tunang afiq...hope u doing well. Suke sgt bila baca entry ni. U are such brave girl. Some people out there mmg suka judge human by it's cover even they did not really know about us. Y? Hurrmmm...something we share in our blog sometimes make others think we talked about them. But the truth is, we talked about others. Ape saje lah yang kite merepek nih. BTW, i hope i can be more brave as like you to share something like this happened to me at blog. Chill dear!

bahIRAh said...

awin: anda memang betul sgt!hehee..
congrats dear on your wedding day! yup u r already on my list,just wait for my card ya!

p/s: will send the regards to AFIQ..


kak haida: long time didnt hear from u!! waaaa so touching okies..hihihi.. ala entry ni x seberapa.biasela kan, we need a place nak luahkan perasaan..huhu.. chill everyday! no worries~

malacca2u said...

what teachers make