Followers

14 October 2011

isu gemuk & kurus

Response terhadap my status di Facebook a few days ago.. I'm not a person yg update status every seconds..haha


Pada mereka yg click 'LIKE' mungkin bersetuju dgn ape yg I post. Tapi bile some of my friends seperti terkena di batang hidung sendiri, perlu ke I removed post tersebut? *oleh sebab aku kurus then up status mcm ni, org kata aku tak sensitif..  tp kalau aku jenis gemuk then up status mcm ni, nnt org kate aku tak cermin diri sendiri... betul tak?*

Isu berat badan, bentuk fizikal seorang perempuan adalah perkara sensitif. Boleh jadi sampai putus kawan. One time dulu, sorang kawan I nak kahwin. Die pulak rajin giler post gambar mereka dating. Bile I tgok gambar tu, I noticed pakwe beliau makin lama makin kering and not the other way around. gosh!! perempuan kan concern giler pasal bentuk fizikal kan? tapi my friend ni selamba je.. die kecik sket time tunang then time kahwin still b00m! now dah ade anak, goshh I takmo cakaplah.. I kesian, kesian sgt kat husband die.. sbb I tau my friend ni jenis pushy. everything die je betul.. husband die kering gilee wa cakap lu.. kalau dulu sama2 tembam, now leher lelaki tu panjang giler okeh.. uuu seram..

--------------------------------------------------------------------

Eh terkeluar topic pulak.. nak tau kenape tetibe post I ni mcm mintak pelempang?ngahah.. sbb I dah penat nak mendengar rungutan/ keluhan mereka yg berbadan besar read: GEMUK tp bile tiba time mkan, amik portion tak ingat dunia! kot ye pun lapar, boleh tak control sikit? kenapa nak kena amik SEMUA benda atas meja tu masuk dlm pinggan? mmg tak faham betul la.. atau ko memang tak sedar diri? bile dah kenyang, baru lah teringat diri tu tgh on diet.. please ok, tolong jgn carik aku n cerita ttg penyesalan kau.. ^kalau aku kerat ko 18 baru ko tahu erti penyesalan^



Ada gak kes sebelum kahwin tu punyela maintain berat badan.. makan nasi pun sesudu beb *mcm Ziana Zain* tapi bile dah kahwin jadi bersenduk-senduk pulak.. tolong lah, tolong jaga badan..nnt bile suami ade private affair baru nak terduduk, menangis, mengadu sana sini.. Korang kalau nak kurus tp tak tahan godaan, korang kena pandai cari solution. Salah satu cara ialah psiko diri sendiri atau dlm bahasa mudah ialah cabar diri. Mcm rancangan The Biggest Loser, bile ade hadiah ribu-ribu baru lah dtg effort nak kuruskan badan padahal benda tu sume basic. Amik makanan berkhasiat n regular exercise.





Aku tetap berkawan dgn mereka yg badan berisi.. aku tak pernah bezakan kawan-kawan aku. Sorang kawan aku tgh nak kuruskan badan so die skip dinner. Satu hari tu kitorg kuar same n die tnye nak makan x? aku kate terpulang kat die.. So die amik mee sup n air suam. bile aku tnye die nak kurus sampai tahap mane, terus die cakap nak kurus mcm aku. Ini salah ye kawan-kawan.. kadar metabolism org adalah berbeza.. Genetik aku mmg semuanya kurus tp berbeza dgn kawan aku yg mana keluarga beliau jenis berbadan besar.. tp pape pun aku still support die. Yg penting usaha.. kalau asyik la cakap pasal nak kurus tp malas jalan kaki, tak nak exercise, naik tangga pun berkira, haa korang jawbla sendiri..



Eating habit kena jaga, exercise jgn lupe.
Sekian, pesanan ikhlas dari Bahirah berat badan normal :)

6 comments:

LisaLisut said...

wow.hot topic.haha. bab kalau dh gemuk tp tak sedar diri utk exercise ke apa tu tu mmg ptt la.komplen itu ini tp takde effort nk kuruskan bdn tu mmg agak panas hati.

tp kalau yg gemuk n ade effort tu i puji la kan.at least dia rajin n ade effort :)

by lisa yg tak berapa kurus dan tak berapa gemuk.hehs.cuma buncit je lol

bahIRAh said...

hehe tu la pasal lisa..penat nak tadah telinga dgr psal isu ni..dah tau badan tu berisi or berat, sila la exercise or buat ape yg patut..

maknanye berat lisa normal/ seimbang..nak jugak tulis buncit!heehe..

Dalina said...

petua elak perut buncit: minum air (minimum) 15minit slps makan

mula2 bt memang susah, lama2 nt biasa

Cik Zimie said...

uisk berani betul dgn hujah sebegini.haha actually 1st time deal dgn org yang gemok tp taknak exercise.so far kawan2 zimie semua jenis gemuk+berusaha utk kurus! itu pun tuju utk diri sendiri gak la.hihihi tapi still tak kurus2 gak.tapi dah berusaha hokayyy(nak gak bagitau tuuu)

okla ape pun, saya amat jeles dgn org berat normal seperti anda.sekian.

bahIRAh said...

hihi kan blog je la dpt luahkan ape yg tpendam.. ok caiyok zimie! i know u can do it!! turun naik tangga 10x pun dah ok..try control ur breathing..

haha takmo jeles2..yg penting usaha!

armouris said...

lagi info tentang gemuk di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR