Followers

19 July 2011

Gold is mine

Selamat Pagi Cinta!! senyum sampai telinga sbb tadi AFIQ call time dlm tren.. Awk rindu sy kan? ^___^


For those yg still searching for gold utk acara pembatalan air sembahyang boleh la membuat pencarian dengan lebih cepat dan teratur. Sila klik link kat bawah ni utk pembacaan sampingan. Haaa kalau poket tetiba bocor tak tau.. Bertindak segera. Yang nak tunang/ kahwin next year, beli je sekarang sbb harga emas tak tunggu poket korang. Faham?



Above all, this is actually my own reason why I chose gold instead of diamonds. Harga gold tak pernah turun! Memang diamonds nampak elegant yet classy tapi buat ape kalau takde nilai.. Nilai diamond hanya ada masa kite purchase. Ini bukan pasal gold tu boleh gadai ke ape ke tapi cuba kite tgok dari side yg lain. Gold ialah barang komoditi dagangan yg sentiasa ada permintaan kukuh. Meaning kite akan sentiasa memakai sesuatu yg bernilai. What for pakai diamonds harga ribu-ribu tapi org pertikaikan? Eh ye ke u pakai diamonds ni? Sekarang pun melambak jewellery yg fake diamonds.. Am I right?


Perempuan ni mahal harganya. Saya tak nak jadi perempuan yg hanya 'mahal' pada permulaan then lama kelamaan nampak 'murah'. Harga diamonds terletak pada 4C tapi gold tu sendiri dah ade harga. Peduli ape kalau pakai emas kuning nampak macam org tua.. Please la, jangan sempitkan fikiran macam tu sekali. Design pun dah banyak variety. My engagement rings last year beli below 1k for both tapi I bet sekarang mesti dah near/ over 1k. Secara tak langsung I rase hubungan I dgn AFIQ sentiasa 'mahal' dan 'mewah'. nak jugak amik kredit..dush!


Artis pakai diamonds, kite yg org biase pun nak jugak pakai diamonds. Bukanlah nak pertikaikan impian org lain tapi jgn sampai bergaduh kemudian hari. Grandparents kite dulu kahwin elok je pakai emas kuning. Aman bahagia ke akhir hayat. Dapat kebumi sebelah menyebelah lagi . I'm talking about my own grandparents. Dapat tinggal harta gelang/ cincin kat anak cucu. Anyone nak inherit diamonds rings?agagaga~


Diamonds Are a Girl's Best Friend" is a song introduced by Carol Channing in the original Broadway production of Gentlemen Prefer Blondes (1949)

Think and act wisely. Kalau nak sgt pakai diamond, tunggu la 10th wedding anniversary ke.. Kan kite nak hidup lame dgn partner. Tak payah mintak semua masa nak kahwin ni.. Banyak masa lagi. Boleh simpan 9 nafsu utk perkara lain yg much more important!

9 comments:

cik anis said...

setuju!!!
biar la org nampak kita pakai emas kuning nampak kolot, nampak makcik2..tp yg penting ada nilai..walaupun kita xde niat pn nak jual semula kemudian hari nanti tp kita tahu kita simpan barang berharga.. ;)

anis nikah nanti x dpt emas kuning da sb tunang nak cari cincin sepasang..xkn nk bg dia pakai emas pulak kn..hehe

AnEs said...

aku setuju! kalau nak beli, dahulukan emas..sebab harga makin naek..kalau nak diamond, beli diamond yang betul-betul ada certificate.. sebab yang ada certificate ni harga dia tak jatuh..dia da characterized diamond tu. so bukan sebarang diamond la..nak tolak pun still ada harga lagi..sebab org akan amek and value based on ape yang ada pd cert tu. tp cert comes with higher price of course. tengok balik pada budget and kegemaran. ada orang dia tak kesah sgt pasal harga. da dia gemau white gold with diamond etc, so dia don't mind spending. maybe bg dia emas boleh beli bila-bila like u said diamond boleh beli bila-bila. masing-masing punye citerasa kan. haha. tapi aku nak dua-dua..ngahaha. tamak.

UyaRayza said...

uya pn lagi suke pkai emas sebab kena dgn kulit heheheh...tak minat sgt diamond..mcm tak sesuai jer hehehe

bahIRAh said...

cik anis: amboi seronok dpt couple ring dgn bakal suami..hehehe.. ayarkk haram kan lelaki pakai emas.. xpe, banyak masa lagi..

anez: cepat cik kak..dah cari gelang lom? xpe, aku memang tak nak diamonds..dah banyak certificate kat umah ;p

uya: yups! go go gold! hehuuu

LisaLisut said...

haha.i pun penah fikir perkara yg sama.but since i dh dpt gold masa tunang,so i nk something yg everlasting la kononnya masa kawin(pdhal mmg betul pn nt dh kawin masa anniversary nk hadiahkan diamond pun boleh je) tp mmg i yg teringin dh masa tunang tak dpt lol..

walhal bakal mertua nk suh bg rantai emas(errr i tak suka pakai rantai sgt,dan emas,white gold takpe ahaahaa) so i degil i nk jugak white gold diamond for kawin.bakal mertua diam je.nk buek cmno.dah suka.hahah

it depends to individual la n budget la kot.tak bg jewelry pn takpe.baik bg gold bar simpan dlm bank biar beranak pinak!hahaha

bahIRAh said...

yup lisa..benda ni memang depends pade individual.. tapi I selalu kesian kat those yg hanya ikut trend and tend to nak lebih dari org lain so paksa partner..kan dah tak elok..

takdela rugi sgt pun pakai emas..tapi gold bar memang setuju sgt la!!hehehe

Miss Sunshine said...

yeay! ade jugak orang suka gold... hmm, betul tu, sebelum ni teringin sangat nak cincin diamond white gold... tapi setelah buat research demi research.. maka pilihan yang terbaik adalah yellow gold... tak nampak tua tapi nampak bernilai... macam cantik je tersarung kat jari.. hihi.

bahIRAh said...

hehee I memang peminat gold! thank u for dropping by!

Dalina said...

gold la wajib.investment masa depan